MEĐU IZMEĐU

TAMNA MATERIJA U BEOGRADU

303 pregleda
Džon Elis (Vikipedija)

U četvrtak i petak, 7. i 8. septembra, čuveni fizičar Džon Elis drži otvorena predavanja na Beogradskom univerzitetu i u SANU. U četvrtak, 7. septembra, u 12 sati, u svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta, dr Džon Elis, britanski fizičar, drži predavanje pod imenom „Ispitivanje tamne strane univerzuma” (Probing the Dark Side of the Universe). Tema predavanja je tamna materija – da li je pretpostavljene čestice koje je čine moguće otkriti u CERN-u? Pre predavanja, dr biće mu svečano uručen počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Narednog dana, u petak, 8. septembra, takođe u 12 časova, u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti održaće još jedno predavanje otvoreno za javnost, „Fizika čestica danas, sutra i u budućnosti”  (Particle Physics Today, Tomorrow and Beyond), a u kojem govori o budućnosti fizike čestica i tehnologije akceleratora, posebno u istraživanju porekla materije.

Dr Džon Elis je jedno od najvećih imena savremene fizike čestica. Profesor je teorijske fizike na Kraljevskom koledžu u Londonu i dugogodišnji i saradnik u CERN-u, gde je šef komiteta za planiranje budućih protonskih akceleratora. Tokom svoje višedecenijske karijere u istraživanju elementarnih čestica bio je i dobitnik brojnih prestižnih nagrada, uključujući Maksvelove i Dirakove medalje, a od 2012. godine je komandir Viteškog reda Reda Britanskog carstva.

Gostovanje u Beogradu organizovao je Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu. Oba predavanja su na engleskom jeziku.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar