ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ТАСТЕРСКЕ ПРЕЧИЦЕ

Илустрација

Запамтите тастерске пречице које вам омогућавају да брзо дођете до screenshot-ova, dictation функције, emoji-a, super-cool clipboard-a и још много тога.

WINDOWS KEY + D: Show i hide desktop

Отворили сте хиљаду прозора, али морате да пронађете једну од датотека на десктопу. Држите Windows тастер и притисните D да бисте сакрили све отворене прозоре. Kада пронађете оно што тражите, поново притисните исти низ тастера да бисте поново подигли прозоре. Ако желите само на брзину да завирите на десктоп да бисте видели да ли је оно што тражите у ствари тамо, држите тастер Windows и притисните тастер зарез. Отворени прозори ц́е постати провидни, пружајуц́и вам добар поглед на све иконе испод њих.

WINDOWS KEY + V: Отворите Clipboard

Користите copy и paste пасте одувек, али нова Windows 10 меморија може да ускладишти више копираних ставки како би вам олакшала приступ стварима које често копирате и лепите. Држите тастер Windows и V – можда ц́ете у овом тренутку морати да одобрите функцију clipboard-a – и видећете листу недавно копираних ставки. Kликните на ону коју желите да искористите.

WINDOWS KEY + E: Oтворите File Explorer

Притисните Windows тастер и слово Е на тастатури, како бисте отворили File Explorer. Овај трик је посебно згодан ако желите да отворите неколико инстанци Explorer-a на брзину, за пребацивање фајлова између два фолдера.

WINDOWS KEY + H: Започни диктат

Windows тастер и H су све што је потребно да би ваша машина почела да слуша диктат. Покушајте следећи пут када буде требало да направите брзи одговор на еmail или IM.

WINDOWS KEY + TAČKA: Отворите emoji панел

Да бисте приступили емоји панелу, држите Windows тастер и притисните тачку. Видећете листу уобичајених емоџија заједно са малом траком за навигацију на дну за проналажење.

CTRL + TAB, CTRL + SHIFT + TAB: Cycle browser табови

Kада отворите гомилу табова Chrome или Edge browser-a и нисте сигурни где да пронађете онај који вам је потребан, можете без напора да кружите њима лево-десно држећи тастер Ctrl и притискајући Tab. Да бисте се померили с десна на лево, притисните и држите тастере Ctrl и Shift, а затим притисните тастер Tab.

WINDOWS KEY + SHIFT + S: Направите screenshot

Држите Windows тастер и тастер Shift и притисните S да бисте покренули Windows 10 алатку за снимање екрана.

ALT + P: Toggle preview панел

Ако имате тренутак тражења игле у пласту сена са File Explorer-ом, држите тастер Alt и притисните P да бисте укључили панел за преглед. Једном активиран, приказаће вам визуелни приказ сваког фајла на који кликнете, што олакшава проналажење онога што тражите.

WINDOWS KEY + I: Oтворите settings

Време је да се нешто подеси? Држите Windows тастер и притисните слово I да бисте покренули мени Settings. Тада можете или да одете до одељка који вам је потребан или једноставно почнете да куцате да бисте нешто пронашли, јер је оквир за претрагу подразумевано активан.

WINDOWS KEY + L: Закључајте рачунар

Без обзира да ли се удаљавате од радног стола или је коначно време да завршите с послом, обавезно закључајте свој рачунар. Држите Windows тастер и притисните L да бисте то урадили. Ову секвенцу можете да користите и за брзу промену корисника ако сте на заједничком рачунару.

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар