АТИНСКИ ТРГ

ТЕСЛА, ЕНЕРГИЈА, СОМБОР

Илустрација

Илустрација

Дванаеста по реду промоција науке и образовања, под именом Физи Бизи Фест, одржана је 26. новембра у просторијама Гимназије „Вељко Петровић.

Др Ладислав Фекете

Преко 250 малих и великих љубитеља науке опробало се у томе да своје знање и љубав за науку пренесу на више стотина посетилаца овог научно-популарног догађаја. Поставке из хемије, физике, биологије, информатике, технике и тако редом заинтересовале су и оне од четири, и оне од 104 године! На овогодишњем Физи Бизи-ју могао се видити Сунчев систем својим очима, направити сапун, држати ватра на свом длану, посматрати холограм, итд. Након две године онлајн дружења, поново су се учесници и посетиоци окупили уживо, јер управо тако се и најбоље може осетити енергија и дух овог лепог Фестивала. Kруг сарадника се шири, те су ове године Сомбор упознали гости из Kовина, Новог Сада, Старе Пазове, Београда, Бора. Фестивал су препознали и ван граница наше државе, па су учесници из Хрватске драги гости већ неколико година уназад! А у онлајн окружењу придружили су се и учесници из Црне Горе и Македоније!

Плакат

Богат програм научно-едукативних поставки и научно-популарних предавања сврстава овај догађај међу најзначајније у Србији по садржају, обиму и дуговечности. Захвалност за одржавање Фестивала дугујемо Центру за развој образовања Планета и Фондацији Гимназије Вељко Петровић, који су уз подршку Града Сомбора, Центра за промоцију науке, Покрајинског секретаријата за образовање и Гимназије Вељко Петровић омогућили да овај фантастичан догађај буде доступан бесплатно баш сваком посетиоцу жељном знања!

Изложба

У сусрет 12. фестивалу науке и образовања у Сомбору, у сарадњи са Градским музејом, 22. новембра 2022. године отворена је изложба „Физи Бизи и Тесла”. На изложби су представљене неке од Теслиних значајнијих патентних пријава, неколико експоната из Збирке старих учила Педагошког факултета у Сомбору, која су чинила апаратуру за Теслине експерименте са струјама високе фреквенције и напона, а и Теслин трансформатор, савремно школско учило помоћу кога је посетиоцима демонстриран оглед са високофреквентним струјама и савременим гасним цевима – неонским и тзв. штедљивим сијалицама. Изложба је била отворена до 28. новембра, а посетили су је многи ученици, нарочито на дан самог Фестивала.

Још један сегмент 12. фестивала науке и образовања „Физи Бизи Фест” чинила су сјајна научно-популарна предавања намењена различитим узрастима, која су се одвијала у свечаној сали Гимназије Вељко Петровић. Теме предавања, у складу са слоганом „Енергија треба свима, у природи је увек има”, обухватале су различите аспекте енергетске транзиције, одрживог развоја и образовања за одрживи развој. Kао и претходних година позиву организатора одазвали су се предавачи из реномираних образовних, научних и привредних институција.

Ладислав Фекете

Серију предавања отворио је др Ладислав Фекете, председник Фондације гимназије „Вељко Петровић, запослен у предузећу Хипол доо из Оџака, питањем „Да ли је водонично доба човечанства сива, плава, зелена или златна?”. Он је подсетио да се залихе фосилних горива убрзано смањују и исцрпљују, али и да је свет на прагу будућности чисте енергије и да дефинитивно улази у водонично доба. Енергетску транзицију назвао је узбудљивом, јер ће стимулисати невиђене економске прилике и створити више милиона потпуно нових радних места.

Проф. др Марија Бошњак Степановић са Педагошког факултета у Сомбору говорила је о образовању за одрживи развој које има кључну улогу у промени ставова и понашања појединаца, а и образовању грађана који ће моћи да се носе са изазовима развоја савременог друштва и одрживог развоја у задавољавању садашњих потреба, а да не угрозе квалитет живота или, чак, опстанак будућим нараштајима на нашој планети.

Мирна Стојановић, Данијел Маркић

Гостујући предавачи из Винковаца (Хрватска), проф. Данијел Маркић и проф. Мирна Стојановић из Техничке школе Руђер Бошковић, својим предавањем су скренули пажњу да постоји много малих, ситних ствари које ми, појединци и породице, можемо учинити у очувању околине, а да уштедимо новац из кућног буџета. Представили су пројекат реализован у њиховој школи кроз задатак којим су поучавали ученике како једноставно могу проверити потрошњу енергије у својим домовима и смислити план како да буду енергетски ефикасни.

Др Слободан Ружић из Предузећа за енергетску ефикасност, инжењеринг и консалтинг Energy Saving Group doo, у оквиру теме Енергија наша насушна” нагласио је да стратешке активности у нашем енергетском сектору треба да буду осмишљене тако да се трајно обезбеди довољно енергије за све потрошаче, стабилност цена на економски оправданом нивоу и разуман ниво енергетске независности. Он је изнео своје виђење какву улогу у испуњавању тих циљева треба да имају приватни и државни капитал, а какву тржиште енергије, као и у којој мери користити угаљ, природни гас, обновљиве изворе енергије и нуклеарну енергију.

Немања Гаврилов

Проф. др Немања Гаврилов говорио је о Соларном колачићу”, начину на који истраживачи на Факултету за физичку хемију у Београду копирају природу и праве вештачки лист, чему је претходио увод о количинама енергије коју добијамо од Сунца, колики део те енергије користимо, како природа ради за нас и корацима у циклусу фотосинтезе.

Са могућностима и тешкоћама на путу енергетске транзиције посетиоце је упознао доц. др Зоран Симендић, а на основу свог богатог искуства током рада у Електродистрибуциј Србије и на Факултету техничких наука у Новом Саду. Он је нагласио да се стратешки циљ енергетске транзиције у основи своди на декарбонизацију сектора енергетике уз широко коришћење обновљивих извора енергиј и да је то дуготрајан процес који треба да буде: ефикасан, праведан и еколошки прихватљив.

Миодраг Крмар

Проф. др Миодраг Kрмар из Департмана за физику Природно-математичког факултета у Новом Саду, уз прегледно изложене основне чињенице о развоју и начинима употребе нуклеарне енергије, уз научно поткрепљену аргументацију, ставио нас је пред дилему из наслова предавања „Непортебна или зелена: нуклеарна енергија”.

У излагању проф. др Милуна Бабића из Академије инжењерских наука Србије било је речи о технологијама за производњу водоника и могућностима за подстицање индустријског развоја, разлозима за убрзане припреме за масовно коришћење водоника и доношење водоничних стратегија, а и о билатералним међународним пројектима у вези водоничне транзиције.

VinGreen група из Института за нуклеарне науке Винча, коју чине др Татјана Тртић-Петровић и њене докторандкиње Дајана Лазаревић и Јасмина Мушовић, представиле су зелену хемију као пут ка одрживом развоју и њене принципе који директно утичу на одрживи развој хемијских процеса. Оне су приказале резултате екстракције технолошки критичних елементата и фармацеутски активних једињења са јонским течностима и еутектичким смешама, као еколошки прихватљивим растварачима.

Предавања су била изузетно добро посећена и изазвала су одличне реакције посетилаца, који су их окарактерисали као врло корисна, са мноштво информација о комплексним темама везаним за енергетске ресурсе представљене на разумљив начин.

Посебну пажњу посетилаца привукли су сомборски основци који су представили своја мала научна истраживања. Награђене радове из хемије приказале су ученице 8. разреда основне школе „Никола Вукићевић из Сомбора. Хана Репман је представила свој рад под називом „Хемија слаткиша, при чему је дала приказ начина израде различитих врста чоколада. Рад ученице Анђеле Kосић „Хемијски сунцобран говори о разликама органских и неорганских УВ филтера, док је Нађа Зђелар својим истраживањем одговорила на питање „Да ли је овај сок од вишања прави?. Тема рада Симоне Јаношевић била је „Хемија свемира, док је ученица Лара Вукићевић приказала рад под називом „Микроалге као прехрамбени производ будућности. Ученице су спровеле истраживања под менторством око 20 научница и научника Универзитета у Новом Саду, и уз подршку професорке хемије Јелене Зурковић.

Свој рад о температурским променама и микроклими градова „Зелени град и његова клима приказао је ученик Основне школе „Доситеј Обрадовић Никола Маричић, победник прошлогодишњег Физи Бизи такмичења младих истраживача, уз менторство професорке биологије Драгане Секулић. У намери да наставе путем науке, Фондација Гимназије Вељко Петровић” наградила је свих шест ученика.

О аутору

Stanko

Оставите коментар