МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТО ЈЕ ОКЕАНСКА ПЛАНЕТА?

Илустрација

Илустрација

Међународни тим астронома објавио је да је открио потенцијалну океанску егзопланету којa се налази у орбити бинарног система, удаљеног 100 светлосних година од Земље. Егзопланета која има службену ознаку TOI-1452b, требало би бити нешто већа од наше и налазити се у зони која подржава живот. Но, да би заиста могли све то да потврде, научници је морају боље проучити.

„TOI-1452b је један од најбољих кандидата за океански планету којег смо досад пронашли. Њен радијус и маса сугеришу знатно мању густоћу него што бисмо очекивали од планете који је заправо састављена од метала и камена, као што је то Земља”, објаснио је у објави за медије водећи аутор истраживања и докторанд са Универзитета у Монтреалу, Шарл Кадије. Он и колеге очекују да би ова егзопланета могла бити кудикамо влажнији од Земље. Процењују да би чак 30 посто њене масе отпада на воду. За поређење, на Земљи је то тек један посто.

Да би се у бинарном систему који су посматрали могао скривати овакав бисер, тим је приметио током проматрања Насиним свемирским телескопом TESS. Потом су је помније осмотрили инструментима у опсерваторији у Квебеку, а сад се надају да би све тајне могли открити помоћу свемирског телескопа Џејмс Веб. „То би могло бити пресудно за боље разумевање TOI-1452b. Чим то буде могуће, резервираћемо време на свемирском телескопу да бисмо проучили овај чудан и необичан свет”, додао је коаутор истраживања, професор Рене Дојон са Универзитета у Монтреалу.

(Илустрација Benoit Gougeon, Universite de Montreal)

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар