MEĐU IZMEĐU

TO JE OKEANSKA PLANETA?

606 pregleda
Ilustracija

Međunarodni tim astronoma objavio je da je otkrio potencijalnu okeansku egzoplanetu koja se nalazi u orbiti binarnog sistema, udaljenog 100 svetlosnih godina od Zemlje.Egzoplaneta koja ima službenu oznaku TOI-1452b, trebalo bi biti nešto veća od naše i nalaziti se u zoni koja podržava život. No, da bi zaista mogli sve to da potvrde, naučnici je moraju bolje proučiti.

„TOI-1452b je jedan od najboljih kandidata za okeanski planetu kojeg smo dosad pronašli. Njen radijus i masa sugerišu znatno manju gustoću nego što bismo očekivali od planete koji je zapravo sastavljena od metala i kamena, kao što je to Zemlja”, objasnio je u objavi za medije vodeći autor istraživanja i doktorand sa Univerziteta u Montrealu, Šarl Kadije. On i kolege očekuju da bi ova egzoplaneta mogla biti kudikamo vlažniji od Zemlje. Procenjuju da bi čak 30 posto njene mase otpada na vodu. Za poređenje, na Zemlji je to tek jedan posto.

Da bi se u binarnom sistemu koji su posmatrali mogao skrivati ovakav biser, tim je primetio tokom promatranja Nasinim svemirskim teleskopom TESS. Potom su je pomnije osmotrili instrumentima u opservatoriji u Kvebeku, a sad se nadaju da bi sve tajne mogli otkriti pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb. „To bi moglo biti presudno za bolje razumevanje TOI-1452b. Čim to bude moguće, rezerviraćemo vreme na svemirskom teleskopu da bismo proučili ovaj čudan i neobičan svet”, dodao je koautor istraživanja, profesor Rene Dojon sa Univerziteta u Montrealu.

(Ilustracija Benoit Gougeon, Universite de Montreal)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar