МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТО СУ ЛЕДЕНЕ ПАЛАЧИНКЕ

Profimedia

Profimedia

Након што је недавно температура ваздуха драстично пала у Великој Британији, на површини река и језера су се појавили необични кругови од леда.

Шетајући у близини реке Бладнох, менаџер пројекта за инвазивне врсте у Шкотској Kалум Синклер је уочио да на површини плутају необичне плоче од бљузгавог леда. Задивљен њиховим савршеним обликом, начинио је неколико снимака и проследио их својим колегама. Убрзо је снимак на којем се виде дискови који плутају постао виралан.Раније сам повремено виђао ледене палачинке”, рекао је Синклер и додао да су ове биле посебно интересантне због својег савршеног облика. Међутим, како је снимак убрзо почео да се шири друштвеним мрежама, научници су схватили да ово није био усамљен случај јер је истог дана и на реци Kелвин у близини Глазгова, а и на језеру Еск у северозападној Енглеској забележен исти природни феномен.

Према њиховим речима ове ретке структуре се формирају само на површинама веома хладних океана, језера и река. Kонкретно, на рекама оне настају када смрзнута пена на површини воде остане заробљена у вртлозима, након чега се ови мали делови спајају у тзв. палачинке и расту све док не избију на површину. Док се на отвореним водама формирају у тренуцима када се површински лед разбије и услед сударања о друге комаде добије облик круга. Ледене палачинке имају пречник између 20 и 200 центиметара и, иако изгледају као чврсти дискови, често су прилично бљузгави због чега се лако распадају. Углавном представљају карактеристику Великих језера Северне Амрике и океана који окружују Антартик, јер температуре на њима често падају знатно испод нуле.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар