MEĐU IZMEĐU

TO SU LEDENE PALAČINKE

132 pregleda
Profimedia

Nakon što je nedavno temperatura vazduha drastično pala u Velikoj Britaniji, na površini reka i jezera su se pojavili neobični krugovi od leda.

Šetajući u blizini reke Bladnoh, menadžer projekta za invazivne vrste u Škotskoj Kalum Sinkler je uočio da na površini plutaju neobične ploče od bljuzgavog leda. Zadivljen njihovim savršenim oblikom, načinio je nekoliko snimaka i prosledio ih svojim kolegama. Ubrzo je snimak na kojem se vide diskovi koji plutaju postao viralan.Ranije sam povremeno viđao ledene palačinke”, rekao je Sinkler i dodao da su ove bile posebno interesantne zbog svojeg savršenog oblika. Međutim, kako je snimak ubrzo počeo da se širi društvenim mrežama, naučnici su shvatili da ovo nije bio usamljen slučaj jer je istog dana i na reci Kelvin u blizini Glazgova, a i na jezeru Esk u severozapadnoj Engleskoj zabeležen isti prirodni fenomen.

Prema njihovim rečima ove retke strukture se formiraju samo na površinama veoma hladnih okeana, jezera i reka. Konkretno, na rekama one nastaju kada smrznuta pena na površini vode ostane zarobljena u vrtlozima, nakon čega se ovi mali delovi spajaju u tzv. palačinke i rastu sve dok ne izbiju na površinu. Dok se na otvorenim vodama formiraju u trenucima kada se površinski led razbije i usled sudaranja o druge komade dobije oblik kruga. Ledene palačinke imaju prečnik između 20 i 200 centimetara i, iako izgledaju kao čvrsti diskovi, često su prilično bljuzgavi zbog čega se lako raspadaju. Uglavnom predstavljaju karakteristiku Velikih jezera Severne Amrike i okeana koji okružuju Antartik, jer temperature na njima često padaju znatno ispod nule.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar