SRICANJE ISTORIJE

KOSMET BEZ ALBANACA

2.930 pregleda
Vesti.rs

„Defter za Vukovu oblast, zvanični dokument Osmanskog carstva iz 1455. godine, čiji original se nalazi u Istorijskom arhivu u Istanbulu pokazuje da sredinom 15. veka na prostoru Kosova i Metohije nije bilo Šiptara.

Preciznije, na celom prostoru između Prokletija i Kopaonika bilo je samo 46 albanskih porodica. To je zvanični rezultat popisa stanovništva turskih vlasti, a koji je, kao jedinstven dokument, sačuvan do današnjih dana. Ovaj dokument pokazuje i sav besmisao tvrdnji zvaničnika iz Prištine da su Albanci, kao starosedeoci, čak učestvovali i u Boju na Kosovu, na strani kneza Lazara Hrebeljanovića, a da junak koji je ubio turskog cara Murata, u tradiciji poznat kao Miloš Obilić, nije bio Srbin nego Albanac.

Ako je 1455. godine u srpskoj pokrajini bilo samo 46 albanskih porodica, nameće se zaključak da ih 1389. godine, kada su srpski vitezovi na Gazimestanu dočekali i potukli tursku vojsku, dakle 66 godina pre popisa, tamo nije ni bilo. Na početku „Deftera za Vukovu oblast” piše da je on sačinjen 1455. godine u „zemlji Brankovića”. A to je dokaz da su i šest decenija pošto su okupirali Kosovo, a Vuka Brankovića odveli u tamnicu u Carigrad, gde je umro, Turci tu teritoriju nazivali po njegovom imenu. Osmanlijski popisivači su zabeležili da na KiM postoji 480 naselja, sa 12.985 kuća.

U tim kućama živelo je ukupno 14.087 nosilaca domaćinstava, od čega su 13.696 bili odrasli muškarci, a 480 žene udovice čiji su muževi i drugi odrasli muški ukućani poginuli u stalnim ratnim sukobima. Najviše kuća –12.840 pripadalo je Srbima pravoslavcima, 75 Vlasima, 46 Albancima, 17 Bugarima, pet Grcima, a po jedna Jevrejima i rimokatolicima. Srbi su živeli i bili većina stanovništva u svih 480 naselja između Prokletija i Šar-planine na jugu i padina Kopaonika na severu. Vlaška domaćinstva, njih 75, bila su u 34, dok je prisustvo Albanaca zabeleženo u svega 23 sela. Kada se pogleda ukupan broj albanskih domaćinstava, ispada da su u ta 23 sela u proseku bila po dva albanska domaćinstva. Sedamnaest bugarskih domaćinstava bilo je raspoređeno u deset sela. Pet grčkih domaćinstava živelo je u Laušu i Vučitrnu, u kojem je evidentirano prisustvo po jedne jevrejske i rimokatoličke porodice.

Od prezimena koja su popisivači zapisali, 95,88 odsto su srpskog porekla, 1,98 romanskog, 1,56 odsto neutvrđenog, 0,26 odsto albanskog i 0,25 grčkog porekla.Zabeleženo je da neki odrasli muškarci nemaju svoje kuće, i oni su evidentirani kao siromasi. Osim imena naselja, koja su sva srpska, Turci su beležili i nazive ostalih toponima. U dokumentu koji ima 480 strana nema nijednog naziva naselja, brda, reke ili planine sa albanskim imenom. „Defter za Vukovu oblast” je veličine 30 x 12 centimetara, uvezan je u kožni povez i predstavlja celinu bez ikakvih interpolacija. Obuhvata 240 folija, odnosno 480 stranica. Pisan je na belom papiru crnim mastilom, i to veoma lepim rukopisom.U njemu su zapisana i imena tadašnjih stanovnika Kosova Polja i okolnih krajeva. Najpopularnija muška imena na KiM 1455. godine su bila Radislav, Bogdan, Radica, Stjepan i Nikola, zatim Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan, dok su ženska bila Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vukosava.

Za pet vekova turske okupacije, situacija se dramatično promenila. Osmanlijski okupator je stalnim terorom podstrekivao prelazak srpskog stanovništva na islam i njegovo arbanašenje, a u poslednja dva veka naseljavanje Albanaca iz Albanije. Ipak, najdramatičnije promene strukture stanovništva dogodile su se u dvadesetom veku. U Drugom svetskom ratu, bežeći od šiptarskog terora, oko 200.000 Srba pobeglo je u središnju Srbiju. Posle rata, komunistička vlast je većini zabranila povratak u zavičaj.

Proces svođenja Srba na apsolutnu manjinu završen je 1999. godine, posle agresije varvara iz NATO-a, kada je južna srpska pokrajina predata na upravu tom zločinačkom vojnom savezu i misiji UN. Za samo nekoliko meseci više od 200.000 Srba iz Prištine i drugih delova KiM proterano je u tzv. užu Srbiju.Prema poslednjem popisu stanovništva na teritoriji AP Kosovo i Metohija, koji je sproveden početkom aprila 2011. godine, tamo je živelo 1,7 miliona ljudi. Ovaj broj uglavnom obuhvata Albance, pošto popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a i najveći deo Srba južno od Ibra ga je bojkotovao.U biračkim spiskovima Republike Srbije vodi se oko 116.000 stanovnika Kosova i Metohije srpske nacionalnosti koji imaju pravo glasa. U ovaj broj je uračunato i oko 9.000 Goranaca, koji su primili islam, ali smatraju da pripadaju srpskom etničkom stablu.

Da Albanaca nije bilo ne samo na Kosovu i Metohiji no ni u severnoj Albaniji svedoči i Dečanska hrisovulja iz 1330. godine, koja sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i današnjoj severnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani.Iz hrisovulje saznajemo na manastirskoj zemlji sa obe strane Prokletija ima 89 sela, 86 srpskih i tri albanska. Od 2.166 zemljoradničkih gazdinstava i 2.666 stočarskih samo su 44 bila albanska.

(Srbininfo)

O autoru

administrator

3 komentara

  • Znaju nemci za to, oni su sve arhive pokupili i odneli. Oni to rade da bi sakrili genocid nad severnim srbima. Oni su pobili 5miliona srba, severnih. Zatim su posle pada osmanske imperije krenuli na južne srbe. To i dalje traje.

  • Od seoba Srba pod vodjstvom Arsenioja III Carnojevica 1690. godine na Kosovu i Metohiji se kroz vekove stvaraju takvi uslovi da se na toj srpskoj teritoriji useljavaju Albanci a iseljavaju Srbi. Slobodan Milosevic je 1998/99. godine bio na putute da te uslove preokrene pa da se Albanci iseljavaju a Srbi useljavaju. To nije odgovaralo interesima Amerke i Zapadne Evrpoe, pa je NATO pakt morao hitno da to spreci pa i po ceni rata. Zato je izmisljen Racak, da bi Srbija bila bombardovana, a NATO pakt okupirao Kosovo i Metohiju. Na taj nacin ostali su i dalje uslovi po kojima se Albanci useljavaju a Srbi iseljavaju sa Kosova i Metohije. Srpska diplomatija u pregovorima sa Amerikom i Zapadnom Evropom treba da se izbori za postepen preobrazaj tih uslova u one po kojima ce se Srbi brze useljavati na Kosovo i Metohiju nego sto to cine Albanci. Pa kada se milion Srba naseli na Kosovo i Metohiju Srbija moze da preuzme napore za reintegraciju ove svoje teritorije u svoj politicki i pravni poredak, jer samo ziva sila vraca teritorije.

Ostavite komentar