МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ТОРЛАКОВА” НОВА ВАКЦИНA

Илустрација (Спутњик/Никола Хижњак)

„Торлак је после 15 година произвео нову вакцину против сезонског грипа „торвакс флу. Сада је на потезу Агенција за лекове и медицинска средства.

 Од 14 земаља, које су учествовале у пројекту Светске здравствене организације (СЗО), само су Србија, Бразил и Вијетнам успеле да направе ту вакцину. Ова из „Торлака”, која је на провери у Агенцији за лекове и медицинска средства, тровалентна је, садржи два типа А и један тип Б вируса. Када стигне одобрење Агенције, следи регистрација, а следеће јесени почеће имунизација, не француском, већ домаћом вакцином, која је намењена популацији од 18 до 65 година. В. д. директора „Торлака”, др Вера Стоиљковић, истиче да ће се тровалентна вакцина производити сваке године.

„Сваке године ће се производити тровалентна вакцина, у зависности од сојева које препоручи СЗО. Једном освојена технологија у производњи вакцина је освојена технологија и она ће се надаље понављати. Сојеви ће се мењати у складу са потребама, односно сојевима које даје СЗО, навела је др Стоиљковић.

 У специјалној лабораторији у „Торлаку” у овом тренутку може да се произведе 150.000 вакцина. Међутим, из године у годину тај број ће се повећавати до максималних пола милиона доза. Како се буде повећавала производња, тако ће се радити и на саставу вакцине како би се прилагодила старијој популацији. Од 2004. године, од када „Торлак” не производи вакцину против грипа, изгледало је као да се у овом Институту у вези с тим ништа не дешава. Истина је другачија, 15 година реализовао се пројекат Светске здравствене организације, са сагласношћу Министарства здравља.

„Четрнаест земаља је финансирано у смислу изградње производних погона, опремања погона и обуке људства, али им није дата готова технологија, ту технологију је свака земља посебно требало да освоји. Ми смо кроз та средства освојили технологију и за још један корак дошли до савременије вакцине, објаснила је др Стоиљковић.

 То што „Торлак”, захваљујући опреми, стручњацима и освојеној технологији, може да производи вакцину против сезонског грипа, значи још нешто: у случају пандемијског грипа може да произведе и ту вакцину,у количинама које су потребне Србији. До сада су вакцине стизале из Француске и Америке, од следеће године у домове здравља из лабораторије у Кумодражу.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар