MEĐU IZMEĐU

„TORLAKOVA” NOVA VAKCINA

249 pregleda

„Torlak je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa „torvaks flu. Sada je na potezu Agencija za lekove i medicinska sredstva.

 Od 14 zemalja, koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu. Ova iz „Torlaka”, koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa. Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina. V. d. direktora „Torlaka”, dr Vera Stoiljković, ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

„Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO, navela je dr Stoiljković.

 U specijalnoj laboratoriji u „Torlaku” u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza. Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji. Od 2004. godine, od kada „Torlak” ne proizvodi vakcinu protiv gripa, izgledalo je kao da se u ovom Institutu u vezi s tim ništa ne dešava. Istina je drugačija, 15 godina realizovao se projekat Svetske zdravstvene organizacije, sa saglasnošću Ministarstva zdravlja.

„Četrnaest zemalja je finansirano u smislu izgradnje proizvodnih pogona, opremanja pogona i obuke ljudstva, ali im nije data gotova tehnologija, tu tehnologiju je svaka zemlja posebno trebalo da osvoji. Mi smo kroz ta sredstva osvojili tehnologiju i za još jedan korak došli do savremenije vakcine, objasnila je dr Stoiljković.

 To što „Torlak”, zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, znači još nešto: u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu,u količinama koje su potrebne Srbiji. Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sledeće godine u domove zdravlja iz laboratorije u Kumodražu.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar