МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРАМПА ЛЕЧЕ АНТИТЕЛИМА

Pixabay

Идеја иза коришћења две врсте антитела јесте да пацијент има веће шансе да се избори са вирусом уколико он мутира да би избегао једну врсту антитела.

Председник САД Доналд Трамп из предострожности је пребачен из Беле куће у болницу како лекари боље пратили његово здравствено стање након вести да су он и супруга Меланија заражени коронавирусом. Трампа лече коктелом антитела, који је још у експерименталној фази. Информације да је председник САД пребачен у болницу подстакле су спекулације о Трамповом здравственом стању, а чак ни он сам није баш био претерано убедљив када је на Твитеру написао: „Иде на добро, мислим.


Председник САД излази из хеликоптера

„На препоруку његовог лекара и медицинских стручњака, председник ће радити из војне болнице Волтер Рид наредних неколико дана, рекла је прес секретарка Кејли Макенани. Док се још налазио у Белој кући, Трамп (74) примио је једну дозу новог „Регенероновог коктела са антителима, навео је лекар Беле куће Шин Конли. Тај третман се и даље налази у фази клиничких испитивања, још није добио регулаторно одобрење. Трамп, који је у више наврата сумњао у озбиљност пандемије коронавируса, јуче је објавио да су он и прва дама позитивни нас коронавирус и да ће бити изоловани.

Почетком недеље, из „Регенерона су саопштили да су резултате раних клиничких испитивања која су показала да коктел, који се даје интравенозно, смањује количину вируса и убрзава опоравак нехоспитализованих пацијената са ковидом-19. Америчка биотехнолошка фирма тренутно спороводи крајња клиничка испитивања на хоспитализованим ковид-19 пацијентима и потенцијално коришћење коктела као профилактика, односно средства за превенцију.

Антитела су протеини који се боре против телесних инфекција. Обично их производи тело као имуни одговор, а функционишту тако што се везују за патогене и спречавају их да уђу у ћелије. Због тога научници тестирају третмане помоћу антитела добијених из крви опорављених пацијената, такозване конвалесцентне плазме. Проблем код таквог типа лечења је што не може да буде коришћена као вид масовног лечења. Стручњаци су такође у стању да прочешљају кроз антитела произведена од стране пацијената који су прележали болест и издвоје она најефикаснија. „Регенеронов експериментални лек за ковид-19, назван РЕГН-КОВ2, комбинација је два антитела, па се зато назива и коктел. Идеја иза коришћења две врсте антитела јесте да пацијент има веће шансе да се избори са вирусом уколико он мутира да би избегао једну врсту антитела. Прошле године, „Регенеронов коктел три типа антитела показао се ефикасним у лечењу еболе.

Одлука председниковог здравственог тима да буде лечен неодобреним лековима наишла је на критике и дубоки скептицизам дела струке. „Не би требало да лечимо председника непровереним леком, рекао је Џереми Фауст, лекар и предавач у болници у Бостону. „Лоше је за науку, медицину и етику да се моћним људима дају лекови које не бисте дали другима, додао је Винај Прасад, професор медицине на Универзитету у Сан Франциску.

С друге стране, Леонард Шлајфер, извршни директор „Регенерона, рекао је за Њујорк тајмс: „Све што могу да кажем јесте да су питали да ли би могли да га (лек) користе и ми смо испунили њихов захтев. Додао је и да Трамп није први пацијент којем је била одобрена такозвана „употреба из самилости, али „када се ради о председнику САД, наравно да је то привукло нашу пажњу.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар