МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРИ ГОДИНЕ ДО ПРОПАСТИ

Загревање Земље (Википедија).

Загревање Земље (Википедија).

Планета уништена климатским променама није потенцијални сценарио далеке будућности, већ врло блиска реалност, а неке промене осећамо већ данас, упозорава група од шест угледних научника који су написали отворено писмо говорећи како опасност расте.

Међу овим научницима се налази и некадашња шефица УН-овог одсека за климу Kристијана Фигерес и физичар Стефан Рамсторф, а написали су да ако се глобалне емисије плина трајно не смање до 2020. године температуре широм света ће вероватно досегнути неповратно висок ниво, преноси „Бизнис инсајдер”.

Истакли су како од 1880, због ефекта „стаклене баште”, температура се у просеку подигла за један степен, у ствари, то је тек почетак.

„Светски лидери и политичари треба да се воде научним чињеницама, а не да гурају главу у песак, јер ће то сутра бити свет њихове деце и унука. Kолико год новца тада имали, ништа им неће помоћи”, истичу у писму.

Наводе како је цео систем већ почео да колабира, лед на Арктику сасвим сигурно нестаје, док корални гребени умиру од врућине.

Њихов план укључује шест циљева које треба остварити до 2020. године, ако се мисли да се нешто уради и не помирити се с тиме да ћемо гледати како свет рапидно умире:

  • Повећати изворе обновљиве енергије на 30 одсто потрошње електричне енергије.
  • Израдити нацрте и планове којима ће се фосилна горива одбацити до 2050, с финансирањем од 300 милијарди долара на годину.
  • Осигурати да 15 посто свих нових продатих возила буду елекрична.
  • Престати с крчењем шума и тако смањити емисију.
  • Подстакнути јавни сектор да изда више „зелених обвезница” у складу с напорима за ублажавање климатских промена.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар