МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРИ ЈАЈЕТА ДНЕВНО ОПАСНО

Илустрација (Пиксабеј)

Амерички научници су открили да честа конзумација јаја повећава ризик од болести кардиоваскуларног система и преране смрти, преноси научни портал „Медикал експрес.

Актуелне препоруке прехране америчких доктора не утврђују препоручену количину конзумирања јаја. Међутим, до 2015. године нутриционисти су саветовали ограничавање уноса холестерола на 300 милиграма дневно. Велико јаје садржи 200 милиграма холестерола.

Научници су открили да додатних 300 милиграма холестерола дневно повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести за 17 одсто. Поред тога, ризик од преране смрти повећава се за 18 одсто. Међутим, не би требало да престанете да једете јаја, јер су добра за очи и кости, каже Кетрин Такер, професорка биомедицинских и нутриционистичких наука на Закерберг колеџу Универзитета у Масачусетсу и коаутор истраживања.

„Препоручујем да људи престану да једу омлет са три јајета сваки дан. У исхрани су важне умереност и равнотежа”, каже она. Студија је обухватила више од 30.000 људи исте старосне доби. С друге стране, истраживачи са Универзитета Харвард објавили су 2018. године да конзумирање једног или два јајета за доручак ублажава стрес.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар