?> У НАЈЧИСТИЈЕМ ВАЗДУХУ | Galaksija Nova
ЕКОСОФИЈА

У НАЈЧИСТИЈЕМ ВАЗДУХУ

Илустрација

Илустрација

У нетакнутој арктичкој природи крије се град са најчистијим ваздухом насеверније стално насеље на свету Олесунд

Ваздух око мене пуцкета од прашине налик дијаманту сваким дахом. Хладно је, али ведро на овој падини планине, усред онога што је у суштини арктичка пустиња. Изузетно сув, смрзавајући ваздух скоро тренутно претвара маглу влаге из мојих уста и носа у ситне, светлуцаве кристале леда. Стојим тачно испод врха Цепелинфјелет, планине високе 556 метара на полуострву Брогерхалвоја на Шпицбергену на Свалбарду, норвешком архипелагу у Арктичком океану. Испод мене је норвешки град Олесунд, мало насеље са 45 становника у јеку зиме и до 150 на врхунцу лета. То је насеверније стално насеље на свету, удаљено око 1.231 километар од Северног пола. Са планином која се уздиже на једној страни и фјордом на другој, то је место које одузима дах. То је можда и једно од најбољих места на планети да се удахне ваздух – смештено далеко од главних извора загађења у скоро нетакнутом арктичком окружењу, ваздух је овде међу најчистијима на свету.

Становници града су углавном научници који долазе овамо управо из тог разлога. Истраживачка станица је изграђена 1989. године на обронцима Цепелинфјелета на надморској висини од 472 метра како би помогла истраживачима да прате загађење атмосфере. Недавно је опсерваторија Цепелин, како се зове истраживачка станица, постала кључна локација за мерење нивоа гасова стаклене баште који покрећу климатске промене. Али постоје и знаци да се квалитет ваздуха и овде може променити. Атмосферска струјања повремено носе ваздух из Европе и Северне Америке у овај део Свалбарда, доносећи загађење из тих региона. Не само да истраживачи виде да се нивои одређених загађивача повећавају, већ постоје и знаци нових врста загађења који се преносе ветром што забрињава научнике.

„Цепелин опсерваторија се налази у удаљеном и нетакнутом окружењу, далеко од главних извора загађења”, каже Ове Хермансен, виши научник у опсерваторији Цепелин и Норвешком институту за истраживање ваздуха. Ако нешто можете да измерите овде, знате да то већ има глобалну распрострањеност. Ово је добра локација за проучавање атмосфере која се мења.”

Истраживање у Олесунду је кључни део међународног напора да се мапира утицај човечанства на атмосферу. Мерења која спроводе помажу „да открију основну вредност загађења и израчунају глобални тренд током времена”, објашњава Хермансен. Пет дана у седмици радник Норвешког поларног института пење се жичаром до опсерваторије, где одржава инструменте, узима узорке ваздуха и мења филтере на опреми. Због удаљене локације и надморске висине изнад атмосферских слојева који могу да заробе оно мало загађења које се производи локално из града, опсерваторија Цепелин је идеално место за стварање слике о томе шта се дешава у Земљиној атмосфери.

Сензори у опсерваторији мере не само гасове стаклене баште, већ и хлорисане гасове као што су CFC, тешки метали у ваздуху, органофосфатне загађиваче као што су пестициди и загађење које је обично повезано са сагоревањем фосилних горива, као што су оксиди азота, сумпор-диоксид и честице попут чађи. Подаци које прикупе се затим додају мерењима која је на другим местима обавила међународна мрежа станица да би се изградила глобална позадина атмосферских гасова, аеросола и честица у атмосфери, дајући референтну вредност на основу које се мери загађење.

„Мониторинг овде у опсерваторији покрива читав низ питања”, наставља Хермансен, који у опсерваторији Цепелин ради две деценије. Токсини из животне средине су посебно интересантни због биолошких ефеката и стања арктичке средине, док су мерења гасова стаклене баште и аеросола посебно важна у глобалном контексту због утицаја на климатске промене.” Али опсерваторија Цепелин такође може пружити рано упозорење на промене које се дешавају у атмосфери. Ниво метана у ваздуху око Цепелина, на пример, расте од 2005. године и достигао је рекордне нивое у 2019. Сада расте забринутост да нивои емисија метана изазваних људским деловањем угрожавају покушаје да се ограничи количина глобалног загревања на пораст температуре за 1,5 степени Целзијуса.

Десет дана после несреће у нуклеарној електрани Фукушима 2011. године, радионуклиди – произведени у фисијском реактору електране – откривени су у атмосфери у Цепелинфјелету. Откривено је да се ове радиоактивне честице преносе хиљадама километара кроз атмосферу за само неколико дана. Истраживачи на Цепелину су такође видели скокове у нивоима сулфата, честица и метала као што су никл и ванадијум у ваздуху око Олесунда током летњих месеци због све већег броја бродова за крстарење који посећују ову област. Открили су високе концентрације старијих честица између марта и маја сваке године, јер временски обрасци носе загађење из других делова Европе и Азије. Kако се чађ креће кроз атмосферу, на пример, она пролази кроз хемијску реакцију која чини честице реактивнијима и повећава њихову токсичност.

Индустријске топионице на полуострву Kола у Русији, исто тако, производе повремене скокове метала попут никла, бакра, цинка и кобалта у ваздуху када ветар дува у погрешном смеру током зиме и пролећа. Али то нису увек лоше вести. Научници су приметили да се нивои тешких метала, као што су олово и жива, смањују, углавном због пооштравања правила о спаљивању отпада и индустрије. Напори да се смањи употреба органофосфатних пестицида – који могу да доспеју у ваздух када се прскају по пољима – такође су довели до постепеног смањења количине ових хемикалија које се детектују у атмосфери око Арктика.

Жичаром до опсерваторије на планини

У скорије време истраживачи су приметили растуће нивое микропластике у узорцима снега у удаљеним регионима Арктика, што сугерише да су тамо можда били транспортовани ваздухом. То је навело истраживаче у Цепелину да прате атмосферу и снег који тамо пада, у потрази за микропластиком. „Веома мале честице микропластике могу да путују на значајне удаљености ваздушним путем, слично другим честицама које већ меримо у Цепелину”, истиче Дорте Херцке, виша истраживачица у Норвешком институту за истраживање ваздуха. Оно што је другачије за микропластику је то што је у потпуности прави човек, састоји се од веома издржљивих полимера и садржи широку мешавину хемикалија, од којих су многе токсичне. Забринути смо да су честице микропластике у стању да транспортују хемикалије на Арктик које не би могле да стигну тамо, што би потенцијално могло да нанесе штету крхким екосистемима.”

Док ти упади из других делова света повремено загаде ваздух у овом кутку Арктика, он је и даље далеко од најгорег загађења које људи испуштају у атмосферу. Постоје и друга места са ваздухом која би могла бити чистија – 2020. истраживачи су открили изузетно нетакнути слој ваздуха изнад Јужног океана тачно јужно од Аустралије. Олесунд је, међутим, једно од ретких таквих места које људи заиста могу да посете и ту живе неко време, чак и ако је приступ углавном ограничен на научнике.

Изненађујуће, није овде увек било овако чисто. Између 1916. и 1962. године, био је то рударски град, све док у експлозији није погинуо 21 рудар, што је довело до евакуације града и затварања рудника. Од тада је претворен у место где се подаци извлаче из околине, а не из угља. „Чишћења се редовно спроводе од 1960-их година када су рудници затворени, али нажалост још постоји одређено загађење, како у рударском подручју тако и у граду”, наглашава Хане Kарин Толан, саветница за истраживање у бази Олесунд, којим управља компанија у власништву норвешког Министарства за климу и животну средину Kингс Беј”, која управља насељем Олесунд,

Она је спровела је еколошка истраживања да мапира загађење у земљи у периоду 2019-2022. и открио обим и основу за даље мере чишћења. Али док они који раде у Олесунду проводе већи део свог времена гледајући према горе да би видели шта је у ваздуху изнад њихових глава, живот на земљи у граду је необичан. Становници долазе из целог света, између осталих и из Француске, Немачке, Британије, Италије, Норвешке, Јапана, Јужне Kореје и Kине. Постоје само два лета седнично до овог града из Лонгјербијена на Свалбарду, на којима саобраћа авион са пропелером од којег звецкају кости. Сам град се састоји од око 30 зграда налик на кабине, названих по великим глобалним урбаним центрима: Амстердаму, Лондону, Мексику и Италији – да споменемо само неке. Они служе као подсетник на потребу за дипломатским односима на овом месту далеко од ужурбане гужве.

Остали облици повезивања су мање доступни – сви мобилни телефони и бежични интернет морају бити искључени. Град је зона без радија у покушају да се таласи у тој области одржавају што је могуће тишим, а посебна дозвола је потребна за истраживаче који желе да користе било коју опрему која користи радио пренос.

Ласерски импулси из инструмента лидар помажу у праћењу нивоа аеросола и других загађивача.

Међу онима који користе предности чистог неба и окружења без радија је Норвешка управа за мапирање, која је тамо изградила радио опсерваторију од 20 метара како би помогла у праћењу Земљиних кретања и гравитационог поља. Снажне олује често потресају колибе града, а ноћу се ветар ушуња унутра како би становницима украо топлоту становника. Током мојих посета граду, већину вечери носила бих сву своју спољну одећу – експедицијску јакну, панталоне, доњи слој и средњи слој, уз покривање ћебетом – када сам била у колибама. Екстремни временски услови представљају опасност за све који овде живе и раде. Температуре су често испод нуле, а најхладнија икада забележена била је -37,2 степена Целзијуса. У марту ове године, током једне од мојих посета Олесунду, температуре су достигле рекордно висок ниво за месец од 5,5 степени Целзијуса. Претходни рекорд био је из 1976. на 5,0 степени Целзијуса.

Потребан је стоички дух који може да се носи са удаљеношћу, приступом, сировом природом и суровим условима заједно са дугим периодима или таме или континуиране сунчеве светлости. Била сам на научној станици у најтеже доба године, у сезони тамне поларне ноћи, када месецима влада 24-часовна тама. Kретање је значило коришћење бакљи и месечине. Али мрак, такође, нуди фантастичан поглед на поларно светло које се као дух креће небом изнад града. Постоје и друге опасности осим мрака и хладноће за истраживаче који се упуштају у истраживање у ово доба године. Свалбард је природно станиште поларног медведа и током година медведи су виђени у близини насеља, а чак су кроз њега и пролазили. Kао резултат тога, заједница има правило да нико не закључава врата било које зграде у случају да се у насељу појави медвед и постоји хитна потреба за склоништем.

„Морате се прилагодити и тражити решења са поларним медведима, а не обрнуто”, описује Kристел Генон, једна од истраживачица које раде на опсерваторији Цепелин за Норвешки поларни институт. Медведи воле да прате реку и често иду путем између насеља Олесунд и опсерваторије Цепелин. Често се дешава да смо горе код опсерваторије и да тада прође поларни медвед. Онда чекамо да медвед оде.”

Након 16.30, на крају радног дана, мала заједница се повлачи у домове. Лишени тренутне брзе комуникације и мобилног контакта, ослањају се на договоре направљене раније у току дана за свако дружење. Градска кантина је једино место где се људи састају да би се спонтано дружили током ручка и вечере, размењујући приче о поларном светлу и дивљим животињама на које су наишли. Многе од тих прича сведоче о променама које се дешавају у овом удаљеном арктичком екосистему. Леиф-Арилд Хајем, који је низ година радио у Олесунду као инжењер за Норвешки поларни институт, рекао ми је да је у тој области од 1984. године и да је видео драматичне промене у околном пејзажу. „Фјорд поред насеља је тада био залеђен, могло се ићи моторним санкама, али од 2006/7. више није замрзнут”, подсећа он. Насеље је окружено многим глечерима који су све мањи, а то се највише догађа због пораста температура.”

Инструменти око истраживачке станице.

Руне Јенсен, шеф Норвешког поларног института у Олесунду, са мало туге додаје да се осамдесетих година прошлог века за подручје познато као Бломстрандхалвоја у близини Олесунда још веровало да је полуострво, али како се глечер повукао у последњих десетак година, постао је острво, одсечено од копна: „Данас доживљавамо ефекте топлијег Арктика у неколико области“, каже он. На пример, повећан прилив топлије атлантске воде која мења цео екосистем у фјорду недалеко од Олесунда. То утиче чак и на поларне медведе, који су приморани да прилагоде исхрану. Раније су ловили прстенасте фоке на леденом мору. Сада видимо велики пораст броја поларних медведа који краду јаја из гнезда морских птица и лове фоке са копна.”

Становници Олесунда, за сада, могу дубоко да удахну са сазнањем да је ваздух који удишу редак и драгоцен.

(Илустрације Ана Филипова)

(Пулсе)

О аутору

Stanko

Оставите коментар