MEĐU IZMEĐU

UBICE SA STOTINU NOGU

727 pregleda
Blokira kalijum (Vikipedija)

Savladati petnaest puta većeg protivnika? Nikakav problem. U otrovu tropske stonoge identifikovano je jedinjenje koje joj omogućava da u roku od 30 sekundi onesposobi mnogo veće jedinke.

Proučavaju se mehanizmi kojima taj toksin deluje na laboratorijske miševe, što je sigurno korak ka stvaranju protivotrova sa brzim delovanjem koji će pomoći ljudima posle ugriza gigantske stonoge. Vrsta Scoplendra Subspines je u proseku dugačka koliko i ljudska šaka.

Na molekularnom nivou, jedinjenje blokira
kanale koji su odgovorni za protok
kalijuma kroz ćelijske membrane.

Ugroženi su ljudi koji dele prirodna staništa vrste ‒ suptropski i tropski pojas. Njeni ugrizi su izuzetno bolni a mogu biti čak i fatalni. Tako je na Havajima u periodu 2004-2008. zabeleženo više od 400 hitnih slučajeva hospitalizacije prouzrokovanih ujedom te gigantske vrste.

Podvrsta te stonoge S Subspines Mutilans bila je predmet druge studije, na Institutu za zoologiju u Kuenmingu, u Kini. U njenom otrovu identifikovan je peptid, koji je čini izuzetno efikasnim ubicom mnogo većeg plena. Na molekularnom nivou, jedinjenje blokira kanale koji su odgovorni za protok kalijuma kroz ćelijske membrane. Životni ciklus svakog organizma zavisi od nivoa kalijuma u ćeliji, pa stoga blokiranje prenosa stvara velike probleme ‒ skok krvnog pritiska, disfunkciju nerava, borbu za dah itd.

Za sada je jedini način sprečavanja štete pravovremeno doziranje izvesnih antiepileptika. Izolacija tog ranije nepoznatog toksina, te proučavanje njegove strukture i dejstva predstavljaju korak napred ka stvaranju potentnog i pouzdanog protivotrova koji će biti lako dostupan.

(Nataša Goati, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar