МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УСКОРО ЕЛЕКТРИЧНИ ЛЕТ

Илустрација

Kомпанија „Ивиејшн” припрема свој потпуно електрични луксузни авион.

Ради се о електричном авиону с девет седишта, који може прелеети 814 километара с једним пуњењем колосалне батерије од 820 kWh (киловат сати). Kључни тестови хардвера су успешно обављени и све је спремно за лет. Луксузни електрични авиони ће бити изван буџета већине људи, али јевтинији начини добијања литијума из обичне морске воде дају наду да ће у будућности бити приступачнији.

Kомпанија „Ивиејшн” добила је прва три електрична мотора под називом Magnix Electric Propulsion Units, који ће покретати три пропелера. по један на сваком од крила и један на репу. Тај мотор ће убрзати кретање ваздуха преко трупа авиона, тако да ће он постати једна додатна крилна површина, чиме ће се повећати узгон. Дизајн је футуристички, с великим репом у облику слова V, док је труп прилично раван. Прототип може летети брзином од 407 километара на сат. Авион је веома тих, а домет од 814 километара је прилично импресиван с обзиром да је литијум-јонска батерија тешка 3.720 килограма, што је више од половине максималне тежине од 6.668 килограма која дозвољава полетање. Такође, авион је направљен од ултралаганог композитног материјала.

Постоје назнаке да ће литијум-јонске батерије бити јевтиније у блиској будућности јер су научници осмислили систем филтрирања који издваја литијум из свеже морске воде. Тај процес би могао донети велике промене у електрични свет, не само за аутомобиле него и за авионе. Експерти очекују да ће електрична возила исцрпети резерве литијума на копну до 2080. године, што представља ризик за аутомобилску индустрију.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар