МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УЗРОЦИ НЕУТОЉИВЕ ГЛАДИ

208 pregleda
Shutterstock

Иако је осећај глади природни биолошки процес, стално осећање потребе за јелом може да доведе до лоших прехрамбених и других нездравих животних навика. Срећом, стални осећај глади није нешто што је немогуће савладати. Оно што је важно, за почетак, је да знамо шта доводи до овог осећаја.

Једете пребрзо

Брзина којом једете дефинитивно утиче на осећај глади. Људи који брзо једу често имају већи апетит од оних који једу споро. Осећај глади долази често након брзог оброка јер се желудац није правилно проширио током оброка. Спорије једење и жвакање хране у потпуности даје вашем мозгу довољно времена да телу пошаље сигнал да сте сити.

Недовољно протеина

Здрава исхрана која укључује протеине битан је део контроле апетита. Kонзумирање одговарајућих количина протеина помаже повећању производње хормона који сигнализирају да сте сити, а тако се истовремено смањује и количина хормона због којих осећате глад. Међутим, конзумирање протеина не значи увек да треба јести месо. У своју исхрану можете додати протеине у облику разних млечних производа као што су млеко и јогурт, а постоји много и опција за добијање протеина из биљних извора, попут орашастих плодова и семенки.

Не спавате довољно

Правилно спавање је једна од најважнијих ставки здравог начина живота. Осим што сан вашем телу и уму пружа преко потребну енергију, такође помаже јачању имунолошког система, па чак и смањује ризик од хроничних болести. Осим тога, правилно спавање помаже у контроли апетита јер регулише хормон који стимулише апетит, грелин. Ако не спавате довољно, ниво овог хормона биће виша, што ће вас довести до тога да чешће осећате глад.

Превише рафинисаних

Рафинисани угљених хидрати су подељени у две категорије: шећери и житарице. Један од најчешћих облика рафинисаних угљених хидрати је бело брашно, које се често налази у различитим врстама хлеба и тестенине. Ови рафинисани угљени хидрати у основи не садрже влакна која омогућавају вашем телу да их врло брзо пробави, што вас доводи до осећаја глади недуго након што их конзумирате. Рафинисани угљени хидрати такође доводе до брзих промена нивоа шећера у крви што би могло да збуни ваше тело и натера га да мисли да је гладно, пише MCH, преноси Н1 Загреб.

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар