MEĐU IZMEĐU

UZROCI NEUTOLJIVE GLADI

203 pregleda
Shutterstock

Iako je osećaj gladi prirodni biološki proces, stalno osećanje potrebe za jelom može da dovede do loših prehrambenih i drugih nezdravih životnih navika.Srećom, stalni osećaj gladi nije nešto što je nemoguće savladati. Ono što je važno, za početak, je da znamo šta dovodi do ovog osećaja.

Jedete prebrzo

Brzina kojom jedete definitivno utiče na osećaj gladi. Ljudi koji brzo jedu često imaju veći apetit od onih koji jedu sporo.Osećaj gladi dolazi često nakon brzog obroka jer se želudac nije pravilno proširio tokom obroka. Sporije jedenje i žvakanje hrane u potpunosti daje vašem mozgu dovoljno vremena da telu pošalje signal da ste siti.

Nedovoljno proteina

Zdrava ishrana koja uključuje proteine bitan je deo kontrole apetita. Konzumiranje odgovarajućih količina proteina pomaže povećanju proizvodnje hormona koji signaliziraju da ste siti, a tako se istovremeno smanjuje i količina hormona zbog kojih osećate glad.Međutim, konzumiranje proteina ne znači uvek da treba jesti meso. U svoju ishranu možete dodati proteine u obliku raznih mlečnih proizvoda kao što su mleko i jogurt, a postoji mnogo i opcija za dobijanje proteina iz biljnih izvora, poput orašastih plodova i semenki.

Ne spavate dovoljno

Pravilno spavanje je jedna od najvažnijih stavki zdravog načina života. Osim što san vašem telu i umu pruža preko potrebnu energiju, takođe pomaže jačanju imunološkog sistema, pa čak i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.Osim toga, pravilno spavanje pomaže u kontroli apetita jer reguliše hormon koji stimuliše apetit, grelin. Ako ne spavate dovoljno, nivo ovog hormona biće viša, što će vas dovesti do toga da češće osećate glad.

Previše rafinisanih

Rafinisani ugljenih hidrati su podeljeni u dve kategorije: šećeri i žitarice. Jedan od najčešćih oblika rafinisanih ugljenih hidrati je belo brašno, koje se često nalazi u različitim vrstama hleba i testenine.Ovi rafinisani ugljeni hidrati u osnovi ne sadrže vlakna koja omogućavaju vašem telu da ih vrlo brzo probavi, što vas dovodi do osećaja gladi nedugo nakon što ih konzumirate. Rafinisani ugljeni hidrati takođe dovode do brzih promena nivoa šećera u krvi što bi moglo da zbuni vaše telo i natera ga da misli da je gladno, piše MCH, prenosi N1 Zagreb.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar