МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАКЦИНА ИЗ КИНЕ ОБЕЋАВА

Танјуг/AP, Emrah Gurel

Једна од вакцина против коронавируса које се развијају у Kини показала је да је сигурна и подстакла је имунолошку реакцију током прве и друге фазе клиничких испитивања на људима, наводи се у извештају објављеном у угледном часопису Lancet. Потенцијалну вакцина по имену BBIBP-CorV развија Пекиншки институт за биолошке производе, испостава велике кинеске фармацеутске компаније CNBG. Реч је о вакцини која је већ одобрена за ванредне програме вакцинисања којима кинеске власти желе да заштите најризичније групе људи попут здравствених радника.

Ипак, може ли та вакцина сигурно и ефикасно заштитити људе од ковида-19 који је широм света усмртио више од милион људи знаће се поуздано тек кад се доврши трећа фаза клиничких испитивања која се тренутно спроводи изван Kине. BBIBP-CorV је један од најмање десет пројеката развоја вакцине против коронавируса широм света који су ушли у трећу фазу клиничких испитивања, од којих четири развијају кинески научници, према подацима Светске здравствене организације.

Према студији објављеној у Lancet-у, кинеска вакцина није изазвала никакве теже нуспојаве током прве и друге фазе испитивања спроведених између 29. априла и 30. јула у које је било укључено више од 600 здравих одраслих особа. Истовремено је вакцина подстакла одговарајућу имунолошку реакцију код тестираних особа.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар