МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАКЦИНА ЗА КОРОНАВИРУС

Илустрација (Спутњик/Виталиј Тимкијев)

Кинеске власти су уверене да ће се епидемија новог кинеског коронавируса COVID-2019 завршити у најскорије време, саопштио је амбасадор Кине у Москви Џанг Ханчуеј.

 „Претпостављам да ће се осим епидемиолошког центра (провинција Хубеи), у осталим провинцијама и градовима већ крајем месеца успоставити нормалан поредак. У већини провинција и градова већ 18 дана заредом примећује се опадање случајева заразе, истакао је амбасадор на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, кинески научници већ су направили вакцину која активира имунитет на коронавирус, али она још увек треба да се доради.

 Џанг Ханчуеј такође је истакао да је Пекинг захвалан Москви за подршку и да је спреман да се заједно бори против ширења епидемије коронавируса. Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести – то је коронавирус  (2019-nCoV).

Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека. Према подацима од 24. фебруара, број заражених у Кини већи је од 79,3 хиљаде људи, док је од вируса умрло 2.527, а скоро 25 хиљада пацијената је оздравило.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар