MEĐU IZMEĐU

VAKCINA ZA KORONAVIRUS

264 pregleda

Kineske vlasti su uverene da će se epidemija novog kineskog koronavirusa COVID-2019 završiti u najskorije vreme, saopštio je ambasador Kine u Moskvi Džang Hančuej.

 „Pretpostavljam da će se osim epidemiološkog centra (provincija Hubei), u ostalim provincijama i gradovima već krajem meseca uspostaviti normalan poredak. U većini provincija i gradova već 18 dana zaredom primećuje se opadanje slučajeva zaraze, istakao je ambasador na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, kineski naučnici već su napravili vakcinu koja aktivira imunitet na koronavirus, ali ona još uvek treba da se doradi.

 Džang Hančuej takođe je istakao da je Peking zahvalan Moskvi za podršku i da je spreman da se zajedno bori protiv širenja epidemije koronavirusa. Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti – to je koronavirus  (2019-nCoV).

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka. Prema podacima od 24. februara, broj zaraženih u Kini veći je od 79,3 hiljade ljudi, dok je od virusa umrlo 2.527, a skoro 25 hiljada pacijenata je ozdravilo.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar