KOSMIČKO TKANJE

VANZEMALJCI I CRNE RUPE

605 pregleda
Pixabay

Fizičari kažu da ih možda koriste kao kvantne računare, zato treba tražiti te tehnopotpise.

Kada pomenemo potragu za vanzemaljskom inteligencijom, neizbežno se suočavamo s takozvanim Fermijevim paradoksom. Dvojica naučnika sada kažu da možda imaju rešenje kako usmeriti potragu u pravom smeru. Nemačko-gruzijski dvojac fizičara predložio je u novoj studiji da bi napredne vanzemaljske civilizacije mogle koristiti crne rupe kao kvantne računare. S računarskog gledišta, to ima smisla i nudi objašnjenje za prividan nedostatak aktivnosti u svemiru.

Navedeno istraživanje sproveli su Georgi Dvali, teorijski fizičar iz Instituta Maks Plank za fiziku i katedre za fiziku na Univerzutetu Ludvig-Maksimilijan u Minhenu, i Zaza Osmanov, profesor fizike na Slobodnom univerzietu u Tbilisiju i istraživač sa Gruzijske nacionalne astrofizičke opservatorije Karadze i Instituta SETI. Njihov naučni rad čeka objavu u časopisu International Journal of Astrobiology.

Georgi Dvali, Zaza Osmanov

„Trenutno uglavnom tražimo radioporuke, a bilo je nekoliko pokušaja proučavanja svemira da bismo pronašli takozvane kandidate za Dajsonovu sferu, megastrukturu izgrađenu oko zvezda. Ceo spektar tehnosignatura mogao bi biti mnogo širi: na primer, infracrveno ili optičko zračenje iz megastruktura izgrađenih oko pulsara, belih patuljaka i crnih rupa. Potpuno novi smer mora biti potraga za anomalnom spektralnom varijabilnošću ovih tehnopotpisa, koji bi ih mogli razlikovati od normalnih astrofizičkih pojava”, objasnili su za Universe Today Dvali i Osmanov.

Za mnoge naučnike ograničeni fokus potrage za tehnopotpisima jedan je od glavnih razloga zašto SETI (Search for extraterrestrial intelligence) dosad nije uspeo pronaći nikakve dokaze o njihovom postojanju. Poslednjih godina su astronomi i astrofizičari preporučili proširenje pretrage traženjem drugih tehnopotpisa i metoda, poput Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI). To uključuje usmerenu energiju (lasere), emisije neutrina, kvantne komunikacije i gravitacione talase, od kojih su mnogi navedeni u Nasinom Technosignature Report-u objavljenom 2018. godine i na radionici TechnoClimes iz 2020. godine.

Prema tome, kvantni računari vanzeemljaske inteligencije moraju zračiti obične čestice kao što su neutrini i fotoni. Neutrini su posebno izvrsni glasnici zbog svoje izvanredne sposobnosti prodiranja. Ovo nudi nove tehnopotpise vanzemaljske inteligencije u obliku fluksa neutrina vrlo visoke energije koji dolaze iz Hokingovog zračenja informacija koje skladište mikro crne rupe, a i iz sudara koji ih proizvode.

U svojoj studiji Dvali i Osmanov predlažu da se potraži nešto sasvim drugo, dokaz za kvantno računarstvo velikih razmera. Prednosti kvantnog računarstva dobro su dokumentovane, što uključuje sposobnost obrade informacija eksponencijalno brže od digitalnog računarstva i otpornost na dešifriranje.S obzirom na brzinu kojom kvantno računarstvo danas napreduje, sasvim je logično pretpostaviti da bi napredna civilizacija ovu tehnologiju mogla prilagoditi u mnogo većoj meri.

„Bez obzira na to koliko je napredna civilizacija ili koliko se njihov sastav čestica i hemija razlikuju od naših, ujedinjeni smo zakonima kvantne fizike i gravitacije. Ti zakoni nam govore da su najdelotvorija skladišta kvantnih informacija crne rupe. Iako naše nedavne studije pokazuju da teoretski mogu postojati uređaji stvoreni negravitacijskim interakcijama koji takođe zasićuju kapacitet čuvanja informacija (tzv. saturoni), crne rupe su očigledni prvaci u tome. Saglasno tome, svaka dovoljno napredna vanzemaljska inteligencija bi ih očekivano mogla koristiti za pohranu i obradu informacija”, ističu dvojica fizičara.

Ova ideja se nadovezuje na rad dobitnika Nobelove nagrade Rodžera Penrouza, koji je predložio da se neograničena energija može izvući iz crne rupe dodirivanjem njene ergosfere. To je prostor odmah izvan horizonta događaja, gde padajuća materija formira disk koji je ubrzan gotovo do brzine svetlosti i emituje ogromne količine zračenja. Nekoliko naučnika je sugerisalo da bi to mogao biti ultimativni izvor energije za napredne vanzemaljske civilizacije.

(Getty Images)

Dvali i Osmanov ukazuju da bi crne rupe mogle biti krajnji izvor računanja, a to temelje na pretpostavkama da:a) je napredak civilizacije u neposrednoj korelaciji s njenim računarskim performansama, ib) da postoje određeni univerzalni markeri računarsog napretka koji se mogu koristiti kao potencijalni tehnopotpisi za SETI istraživanja.Koristeći principe kvantne mehanike, Dvali i Osmanov objasnili su da bi crne rupe bile najdelotvorniji kondenzatori za kvantne informacije. Te crne rupe bi, verovatno, bile veštačke prirode i mikro veličine, a ne prave prirodne crne rupe. Kao rezultat toga, tvrde oni, crne rupe bi bile energezskije od onih koje se pojavljuju prirodnim putem.

„Analizom jednostavnih svojstava skaliranja vremena dohvatanja informacija, pokazali smo da optimizacija količine informacija i vremena obrade sugeriše da je za vanzemljasku inteligenciju maksimalno korisno uložiti energiju u stvaranje mnoštva mikroskopskih crnih rupa za razliku od nekoliko velikih. Prvo, mikro crne rupe zrače mnogo većim intenzitetom i u višem energetskom spektru od Hokingovog zračenja. Drugo, takve crne rupe moraju biti proizvedene pomoću sudara visokoenergetskih čestica u akceleratorima. Ova proizvodnja nužno osigurava popratni visoki potpis energetskog zračenja”, obrazlažu dvojica fizičara.

Hokingovo zračenje, koje je nazvano u čast čuvenog pokojnog fizičara Stivena Hokinga, oslobađa se neposredno izvan horizonta događaja crne rupe zbog relativističkih kvantnih učinaka, odnosno tako se barem teoretiziše. Emisija tog zračenja smanjuje masu i rotacionu energiju crnih rupa i teoretski rezultira njihovim konačnim isparavanjem.Rezultirajuće Hokingovo zračenje, kažu Dvali i Osmanov, proizvelo bi puno različitih vrsta subatomskih čestica koje se mogu otkriti modernim instrumentima.

„Sjajna stvar kod Hokingovog zračenja jeste ta što je univerzalno u svim postojećim vrstama čestica. Prema tome, kvantni računari vanzeemljaske inteligencije moraju zračiti obične čestice kao što su neutrini i fotoni. Neutrini su posebno izvrsni glasnici zbog svoje izvanredne sposobnosti prodiranja. Ovo nudi nove tehnopotpise vanzemaljske inteligencije u obliku fluksa neutrina vrlo visoke energije koji dolaze iz Hokingovog zračenja informacija koje skladište mikro crne rupe, a i iz sudara koji ih proizvode. U naučnom radu smo pokazali da opservatorija IceCube može posmatrati takve tehnopotpise. Međutim, to je samo jedan primer vrlo uzbudljivog novog smera za SETI”, ističu Dvali i Osmanov.

Sve to nudi još jedno moguće rešenje Fermijevog paradoksa. Taj paradoks govori o nepomirljivosti između empirijski utemeljenih procena postojanja vanzemaljskog života u svemiru i potpune odsutnosti bilo kakvog dokaza za to. Do sada smo potpuno prevideli prirodni smer za SETI u obliku visokoenergetskih neutrina i drugih čestica proizvedenih Hokingovim zračenjem veštačkih crnih rupa. Prema tome, razne eksperimentalne potrage za visokoenergetskim česticama mogu potencijalno baciti veoma važno svetlo na prisutnost napredne vanzemaljske civilizacije u vidljivom delu svemira”, zaključuju dvojica fizičara. Drugačije rečeno, vidimo veliku tišinu” kada gledamo u svemir, jer smo jednostavno tražili pogrešne tehnopotpise.Fermijev paradoks u međuvremenu i dalje postoji, ali sve što treba jeste pronaći samo jedan pokazatelj naprednog života da bismo ga rešili.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar