МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ, ЈАВИТЕ СЕ!

Ласерски позив (МИТ)

Истраживачи Масачусетског института за технологију осмислили су необичан метод којим бисмо ванземаљским цивилизацијама могли да откријемо наше присуство, али и да им пошаљемо одређене поруке.

Тим научника, који је предводио Џејмс Kларк са Масачусетског института за технологију, наводи да би било могуће користити ласерску технологију за прављење „космичког светионика”, који би могао да привуче пажњу ванземаљаца, чак на удаљености од 20.000 светлосних година.

Нова открића, објављена у часопису „Астрофизички журнал” (The Astrophysical Journal), показују да комбинација снажних ласера од два мегавата, који би били емитовани кроз масивни телескоп величине 30 до 45 метара и уперени ка свемиру, могли да буду „мамац”. Са овом техником, инфрацрвена радијација би била довољно јака да је интелигентна врста ванземаљаца разликује од сунца.

Ласер јачине два мегавата емитован кроз
телескоп величине 30 метара могао би
јасно да се види са звезде Проксима Kентаури,
која је удаљена четири светлосне године од
Земље, а могла би да буде примећена на
удаљености од 20.000 светлосних година.

„Једном када ступимо у контант са ванземаљцима, могли бисмо да користимо ласерски зрак за преношење кратких порука”, кажу истраживачи. „Ако бисмо успешно почели да комуницирамо могли бисмо Морзеовом азбуком да шаљемо поруке, а оне би тамо стигле за неколико година”, каже аутор студије Џејмс Kларк.

Ипак, оваква врста комуницирања би могла да буде успешна само ако би неко у свемиру могао да протумачи знаке. Тим научника је открио да би систем могао да се креира помоћу постојеће технологије и инструмената који би ускоро могли да се развију.  „Ово би био изазован пројекат, али не и немогућ”, истиче Kларк.

Иако сам пројекат наилази на добре реакције код људи, оваква ласерска технологија би могла да буде погубна по њихово здравље, али и да примети нормалан рад сателита у свемиру.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар