KOSMIČKO TKANJE

VANZEMALJCI SU BLIZU?

501 pregleda

Otkriven radiosignal s planete izvan Sunčevog sistema koja nije suviše daleko od Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta Kornel u Njujorku su, izgleda, otkrili prvi radiosignal koji dolazi s planete izvan našeg Sunčevog sistema.Mnogi će pomisliti da se radi o radiosignalu koji šalje razvijena vanzemaljska civilizacija, no treba napomenuti da ovakve signale mogu izazvati i prirodni fenomeni, što se najverovatnije dogodilo i u ovome slučaju.

No čak i da ga nisu poslali mali zeleni”, otkrivanje ovakve vrste radiosignala, ipak, je korak napred ka razumevanju vanzemaljskih svetova, jer stručnjaci putem analize takvih talasa mogu utvrditi može li neki egzoplaneta potencijalno podržavati razvoj života, piše Futuruism.

Sazvežđe Volar (Boötes) jedno je od najvećih na našem nebu. Signal dolazi iz Tau Boötes-a koji se sastoji od binarne zvezde i egzoplanete. Smatramo da je signal stigao sa same planete”, rekao je astronom Džejk D. Tarner sa Kornel univerziteta.

O kakvoj se planeti radi?

Egzoplaneta s koje su potekli radiosignali spada u kategoriju vrućih Jupitera, a kruži vrlo blizu svoje zvezde u sazvežđu Volar.Vrući Jupiter je vrsta egzoplanete koja nalikuju Jupiteru, koje se nalaze jako blizu matične zvezde i imaju visoku površinsku temperaturu zbog veličine, mase i sastava. Obično svoju zvezdu obiđu u samo nekoliko dana (revolucija < 10 dana) i često su plimno zaključane, što znači da je jedna njihova strana uvek okrenuta prema matičnoj zvezdi, a da se na drugoj nalazi vječna noć.


Džejk Tarner (Cornell.edu)

Sazvežđe Volar (Boötes) je jedno od najvećih na našem nebu. Signal dolazi iz Tau Boötes-a koji se sastoji od binarne zvezde i egzoplanete. Smatramo da je signal stigao sa same planete”, rekao je astronom Džejk D.Tarner sa Kornel univerziteta. Naučnici su otkrili ovaj signal koristeći radio-teleskop LOFAR koji se nalazi u Holandiji. Tarner i njegove kolege uočili su provale radioemisija u Tau Boötes-u, koji je od nas udaljen oko 51 svetlosnu godinu, što je zapravo relativno blizu ako se uzmu u obzir klasične svemirske razdaljine. Ova divovska planeta je nešto malo dalje od nas nego što nam je najbliža zvezda.Primerice, najbliža zvezda našem Suncu je Proxima Centauri koja je od njega udaljena 4,2 svetlosne godine.

Stručnjaci koji su otkrili signal kažu da će za otkrivanje njenog tačnog porekla biti neophodna dodatna istraživanja. Za početak, treba potvrditi da signal uistinu dolazi s te planete. Ako su u pravu, ovakvi radiotalasi mogli bi nam otkriti imaju li ti udaljeni svetovi magnetosferu poput one koja štiti Zemlju.

Prirodni ili veštački

Stručnjaci koji su otkrili signal kažu da će za otkrivanje njenog tačnog porekla biti neophodna dodatna istraživanja. Za početak, treba potvrditi da signal uistinu dolazi s te planete. Ako su u pravu, ovakvi radiotalasi mogli bi nam otkriti imaju li ti udaljeni svetovi magnetosferu poput one koja štiti Zemlju.Ako danje studije potvrde ovo otkriće, imaćemo novi uvid u način istraživanja vanzemaljskih svetova koji su od nas udaljeni desetke svetlosnih godina”, rekao je astronom Rej Džajavardana sa Univerziteta Kornel.

Zemljino magnetsko polje štiti našu planetu od opasnog kosmičkog zračenja.Ako magnetsko polje neke egzoplanete nalikuje Zemljinom, to znači da bi ona mogla potencijalno biti nastanjiva. Magnetsko polje štiti atmosferu planete od sunčevog vetra i kozmičkih zraka”, objasnio je Tarner.No signal je dosta slab, tako da je za sada neizvesno dolazi li stvarno s te planete. Izuzetno je važno da sprovedemo dalja istraživanja da bismo s tačnošću utvrdili poreklo tih signala”, dodao je on.

Istraživanje pod nazivomThe search for radio emission from the exoplanetary systems 55 Cancri, upsilon Andromedae, and tau Boötis using LOFAR beam-formed observations poslato je na objavu u časopisu Astronomy & Astrophysics.

(Izvor Indeks)

 

 

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar