KOSMIČKO TKANJE

VANZEMALJSKI ŽIVOT POSTOJI

2.432 pregleda
Nismo sami (NASA)

Eksperti za svemir veruju da postoji najmanje devet egzoplaneta koje su idealno postavljene da bi vanzemaljskim bićima omogućile da nas nesmetano posmatraju.

Ipak nismo sami? Novo istraživanje o svemiru donelo nova saznanja. Univerzum je suviše velik da ne bi postojao vanzemaljski oblik života, zaključila je nova studija. Eksperti za svemir veruju da postoji najmanje devet egzoplaneta koje su idealno postavljene da bi vanzemaljskim bićima omogućile da nas nesmetano posmatraju.

Poslednje svemirske misije
otkrile su hiljade planeta
koje naučnici smatraju
potencijalno pogodnim za život.

Naučnici sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i iz nemačkog Instituta za istraživanje Solarnog sistema „Maks Plank” upravo su završili istraživanje o tome koliko je verovatno da nas neko posmatra na Zemlji. Robert Vels, diplomac Kraljičinog univerziteta u Belfastu i glavni autor studije, uveren je da nismo sami.

Novootkrivene planete (NASA)

Novootkrivene planete (NASA)

„Mislim da mora biti života negde gore. Po mom mišljenju, svemir je preveliki da ne bi bilo vanzemaljskog života”, kaže Vels. Poslednje svemirske misije, dodaje on, otkrile su hiljade planeta koje naučnici smatraju potencijalno pogodnim za život.

Postoji mnoštvo razloga
zašto do sada nismo
uspostavili kontakt s
vanzemaljskim oblicima života.

„Možda su one i slične Zemlji i postavlja se pitanje da li je na njima započeo život”, rekao je on. Tokom istraživanja, naučnici su identifikovali takozvanu tranzitnu zonu, gde se planete našeg solarnog sistema mogu videti kako prolaze ispred zvezda. To, smatraju naučnici, povećava šanse da se sa ovakvih planeta, sličnih našoj, pažljivo prati razvoj događaja na Zemlji.

Vels kaže da postoji mnoštvo razloga zašto do sada nismo uspostavili kontakt s vanzemaljskim oblicima života. „Moramo razmotriti mnoštvo stvari — koliko je uobičajen život u galaksiji, posebno život inteligentnih bića. I ako nas oni pronađu, kako bismo mi saznali da su stupili u kontakt s njima”, kaže Vels.

Buduća komunikacija, dodaje on, mogla bi biti problem, iako smatra da bi korišćenje tranzitne tehnike moglo biti početak slanja signala između Zemlje i vanzemaljaca. Tranzitna tehnika otkriva daljinu planeta merenjem minijaturnog zatamnjenja zvezda, ispred koje prolazi planeta na putanji između zvezde i Zemlje. Prolazak planeta između zvezda i Zemlje naziva se tranzit.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar