Iako veganska ishrana mnoge oduševljava zbog određenih zdravstvenih blagodeti, postoje i neki nedostaci u odbacivanju proizvoda životinjskog porekla. Jedno malo istraživanje je pokazalo da je veganstvo povezano sa slabijim kostima i većim brojem preloma kostiju.
Istraživači su proučavali dve grupe – 36 vegana i 36 osoba koji jedu svu vrstu hrane – i napravili su im snimke da bi procenili zdravlje njihovih kostiju. Sve u svemu, vegani su imali slabije kosti. Studija koju su sproveli istraživači iz memačkog Saveznog instituta za procenu rizika takođe je otkrila da vegani imaju manje kalcijuma, važnog sastojka za zdravlje kostiju, u odnosu na osobe koje jedu sve vrste hrane. Neki od ostalih hranjivih sastojaka koji su nedostajali veganima bili su vitamin A, vitamin B2, lizin, cink i omega-3 masne kiseline, piše Insider.
U drugoj studiji, u kojoj je analizirano 55.000 ljudi, vegani su imali 2,3 puta više preloma kukova i dvostruko veći broj slomljenih donjih ekstremiteta u odnosu na one koji jedu svu svrstu hrane. Studija je takođe otkrila da neki vegani možda ne jedu dovoljno proteina, što je presudno za zdravlje kostiju.
(Izvor N1)