РЕВОЛУЦИЈА ЕВОЛУЦИЈЕ

ВЕШТАЧКА КРВНА ЗРНЦА

Shutterstock

Shutterstock

Лабораторијски узгајани еритроцити први пут у свету коришћени у трансфузији!

Еритроцити, односно црвена крвна зрнца, узгајана у лабораторији коришћена су у трансфузији у првом клиничком испитивању ове врсте на свету. Научници сматрају да би произведене крвне ћелије, ако се покажу безбедним и ефикасним могле унети револуцију у лечење особа са крвним поремећајима као што су анемија српастих ћелија и у случају особа које имају ретке крвне групе. Они додају да може да буде веома тешко пронаћи крв за трансфузију која се подудара са оном код људи с таквим поремећајима.

Али лабораторијски узгајана црвена крвна зрнца значила би да би људи којима је потребна редовна трансфузија крви могло да буде потребно мање трансфузија у будућности. Ешли Тој, професорка Универзитету у Бристолу и директорка NIHR јединице за крв и трансплантацију рекла је да је ово изазовно и узбудљиво испитивање и да је велика одскочна даска за производњу крви из матичних ћелија.

Произведене крвне ћелије узгајане су из матичних ћелија донора, а затим дате у трансфузији добровољцима у насумичном контролисаном клиничком испитивању.

„Ово је први пут да је обављена трансфузија крви узгајане у лабораторији алогеног донатора и узбуђени смо што ћемо моћи да утврдимо колико ће ћелија добро функционисати до краја клиничког испитивања”, рекла је професорка Ешли Тој. До сада су две особе добиле трансфузију црвених крвних зрнаца узгајаних у лабораторији. „Помно су праћени, нису пријављене нежељене нуспојаве, а пацијенти који нису именовани су добро”, саопштили су научници.

Kоличина лабораторијски узгајаних ћелија које се дају у трасфузији варира, али је у питању око пет до 10 милилитара. Произведене крвне ћелије узгајане су из матичних ћелија донора, а затим дате у трансфузији добровољцима у насумичном контролисаном клиничком испитивању. Истражује се животни век лабораторијски узгајаних ћелија у поређењу с инфузијама стандардних црвених крвних ћелија од истог донора.

Будући да су све крвне ћелије узгајане у лабораторији свеже, научници очекују да ће имати бољи ефекат од трансфузије стандардних донираних црвених крвних ћелија, која садржи ћелије различите старости. Ако произведене ћелије дуже трају у телу, пацијенти којима редовно треба крв можда неће бити потребне тако често трансфузије. Научници кажу да би то смањило прекомерни унос гвожђа збод честих трансфузија крви, што може да доведе до озбиљних компликација.

Kедрик Геверт, професор трансфузијске медицине и хематолог консултант на Универзитету Kембриџ рекао је да се нада да ће ова црвена крвна зрнца узгајана у лабораторији трајати дуже од оних добијених од донора крви. „Ако наше истраживање, прво такве врсте у свету, буде успешно, то ће значити да ће пацијенти којима су дуготрајно потребне редовне трансфузије крви у будућности требати мање трансфузија, што ће помоћи у трансформацији њиховог збрињавања”, истакао је поменути универзитетски професор.

Донори из NHSBT базе су донирали крв за испитивање и из њихове крви су издвојене матичне ћелије. Те матичне ћелије су затим узгајане за производњу црвених крвних ћелија у лабораторији NHS Blood and Transplant’s Advanced Therapies Unit у Бристолу. Најмање 10 особа ће примити две мини трансфузије у размаку од најмање четири месеца, једну стандардно донираних црвених крвних зрнаца и једну лабораторијски узгајаних црвених крвних зрнаца.

„Ово истраживање поставља темеље за производњу црвених крвних ћелија које се могу безбедно користити за трансфузију код људи са поремећајима попут анемије српастих ћелија”.

То ће омогућити научницима да сазнају да ли младе црвене крвне ћелије направљене у лабораторији трају дуже од ћелија створених у телу. Др Фарух Шах, медицински директор за трансфузије у NHS Blood and Transplant, рекао је да пацијенти којима је потребна редовна или повремене трансфузија крви могу да развију антитијела што отежава проналажење крви донора која се може дати у трансфузији без ризика од потенцијалних, по живот опасних реакција.

„Ово истраживање поставља темеље за производњу црвених крвних ћелија које се могу безбедно користити за трансфузију код људи са поремећајима попут анемије српастих ћелија”, додао је др Шах. Потребна су додатна испитивања пре широке клиничке употребе, али научници кажу да ово истраживање представља велики корак у коришћењу лабораторијски узгајаних црвених крвних ћелија за побољшање лечења пацијената са ретким крвним групама или људи са сложеним потребама за трансфузијом.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар