MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI MESEC U KINI

236 pregleda
Shutterstock

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi „veštački mesec”, a ono omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.Ove informacije dolaze u vreme kada se zemlja ambiciozno pridružuje eliti svemirskih supersila, Rusiji i SAD. Kinezi se nadaju da će im novo postrojenje pomoći da se pripreme za slanje prve posade na Mesec.

Veštački mesec je smešten u vakuumskoj komori, prečnika samo 60 santimetara, a moći će učini da gravitacija nestane na željeni period”, barem tako tvrdi naučnik Li Ruilin sa Kineskog univerziteta za rudarsvo i tehnologiju: Neki eksperimenti, poput testa uticaja, traju svega nekoliko sekundi u simulatoru, dok drugi traju danima”. Istraživači koriste magnetno polje dovoljno snažno da magnetizuje male predmete da oni lebde. Zapravo, postrojenje je inspirisano eksperimentima fizičara Endrua Gajma, koji je pomoću magneta omogućio žabi da lebdi.

Dok postrojenje kineskog magnetnog veštačkog mjeseca baš ne omogućava realnu simulaciju niske gravitacije na Mesecu, ono ipak dozvoljava testiranje opreme u sličnim uslovima, trebalo bi pomoći u testiranju opreme na Zemlji u malom simuliranom prostoru. Naučnici nameravaju provjeriti da li se oprema za trodimenzionalnu štampu može koristiti u uslovima niske gravitacije, da li se može slati tehnologija za konstrukciju lunarnih staništa, a i druga oprema.

Najnoviji prijedlozi za simulaciju gravitacije se odnose na buduća svemirska rotirajuća staništa. Jedan od predloga jestemegasatelitsko naselje” koje kruži oko patuljaste planete Ceres, a drugi predstavlja svemirski hotel. Umesto korišćenja magneta, obe konstrukcije bi se lagano rotirale i simulirale gravitaciju u svemiru.Kineska svemirska agencija je prva koja je otkrila vodu na površini Meseca pomoću svoje lunarne sonde. Svemirski program se brzo razvija i za cilj ima odlazak posade na Mars pre nego to učine kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar