MEĐU IZMEĐU

VEŽBE ZA BULJENJE U EKRAN

228 pregleda
CCO

Kako da odmorite odmorite oči posle dugog gledanja.

Ako predugo gledate u ekran, to može uticati na to koliko često trepćete, a ako manje trepćete, oči mogu postati suve.Iako korićšenje računara neće škoditi očima, predugo gledanje u ekran za posledicu imaće umorne, suve oči.Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može uzrokovati bol, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom. Iako obično nije ozbiljno, može biti neugodno.S obzirom na to da se naše vreme pred ekranom uvek povećava, važno je preduzeti korake kako biste zaštitili svoj vid i smanjili ove simptome.Stoga, stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih vežbi koje će smanjiti naprezanje i umor očiju.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jednu o drugu 10 sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Nežno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i duže izdahnite dok ne počnete da se opuštate.Pustite ruke da se tamo odmore dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Predugo gledanje u ekran može uticati na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suvih očiju.Sednite ili stanite uspravno. Opustite ramena, ispravite vrat i gledajte napred. Trepćite vrlo brzo 10-15 sekundi.Nežno zatvorite oči da omekšaju. Pokušajte da ponovite ovu vežbu barem jednom na svakih sat vremena.

Zumiranje

Ovo je odlična vežba za oči kada pokušavate da se fokusirate i i ojačate očne mišiće.Udobno sedite i usredsredite se na objekat u daljini na nekoliko sekundi.Premestite fokus na objekat koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Usredsredite se na nešto što vam je blizu poput palca.Okrenite pogled – prvo na srednji objekat, a zatim na udaljeni objekat. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta u razdoblju od dva minuta.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je efikasna vežba ako je redovno radite. Može pomoći u jačanju mišića očiju. Sedite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte napred.Pogledajte udesno, a zatim polako pogledajte prema stropu. Okrenite oči prema dole ulevo, a odatle prema podu. Učinite to u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu, prenosiMetro.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar