МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИЈАГРА ЛЕЧИ ДЕМЕНЦИЈУ?

Wikipedia

Wikipedia

Амерички научници кажу да корисници силденафила – генеричког назива за вијагру – имају 6 одсто мање шансе да развију облик деменције од оних који не користе. Према америчкој студији, вијагра би могла бити користан третман против Алцхајмерове болести. Алцхајмерова болест, најчешћи облик деменције повезане са старењем, погађа стотине милиона људи широм света. Упркос растућем броју случајева, тренутно не постоји ефикасан третман.

Kористећи велику мрежу за мапирање гена, истраживачи на Kливлендској клиници интегрисали су генетске и друге податке да би утврдили који од више од 1.600 лекова одобрених од Управе за храну и лекове може бити ефикасан третман за Алцхајмерову болест. Дали су више оцене лековима који циљају и на амилоид и на тау – два обележја Алцхајмерове болести – у поређењу с лековима који циљају само једно или друго.Силденафил, за који се показало да знатно побољшава когницију и памћење у претклиничким моделима, представљен је као најбољи кандидат за лек”, рекао је др Феиксионг Ченг, вођа студије. Вијагра је робна марка силденафила.

Истраживачи су затим користили базу података више од 7 милиона људи у САД да би испитали однос између силденафила и исхода Алцхајмерове болести упоређујући кориснике силденафила са онима који га не користе. Открили су да корисници имају 69% мање шансе да развију Алцхајмерову болест од оних који не користе силденафил након шест година праћења. Да би даље истражили потенцијални ефекат лека на Алцхајмерову болест, истраживачи су развили лабораторијски модел који је показао да силденафил повец́ава раст можданих ћелија и циља тау протеине, нудећи увид у то како може да утиче на промене мозга повезане с болешћу, преноси Гардијан.

Ченг је упозорио да студија не показује узрочну везу између силденафила и Алцхајмерове болести. Насумична клиничка испитивања која су укључивала оба пола с плацебо контролом била су потребна да би се утврдила ефикасност силденафила. Он истиче да је важно то што ово истраживање не доказује да је силденафил одговоран за смањење ризика од деменције или да успорава или зауставља болест.Једини начин да се ово тестира било би клиничко испитивање великих размера које би мерило ефекат силденафила у односу на уобичајени стандард неге.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар