МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИШЕ ЧАЈА, МАЊЕ СМРТИ

222 pregleda
Pixabay

У поређењу са људима који не пију чај, они који попију једну до две шољице сваког дана имају између 9 и 13 посто мању смртност, тврде научници. Њихово истраживање, објављено у часопису Annals of Internal Medicine, показује да резултати остају исти и ако та особа пије кафу, додаје млико или шећер свом чају, независно од температуре и генетске способности метаболизма да разграђује кофеин.

Истраживачи из британског National Institutes of Health (NIH) користили су податке о пола милиона мушкараца и жена од 40 до 69 година, од којих 85 посто свакодневно пије чај. Чак 89 посто их пије црни чај, најпопуларнији у Великој Британији. Фернандо Родригез Арталехо, професор превентивне медицине и стручњак за јавно здравство на Универзитету у Мадриду, описао је ово истраживање значајним напретком на том подручју”.

Нагласио је да истраживање показује умерено смањење смртности код оних који конзумирају чај, посебно ако болују од кардиоваскуларних болести. Но, упозорио је да се не може са стопостотном сигурношћу рећи да је чај искључиви разлог смањене смртности, јер се не сме искључити да су за то заслужни други здравствени фактори повезани са конзумацијом чаја. Друго питање које остаје неодговорено јесте да ли треба да људи који не пију чај почну да га пију да би побољшали своје здравље, а то захтева ново истраживање.

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар