МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВУКОВА ШКОЛА У ВРАЊУ

Vranje News

Vranje News

Промоција књиге „Делајте докле год видела”, аутора Томислава Р. Симоновића.

Ове странице представљају сведочење о развоју школства у једној сиромашној, заосталој паланачкој средини, у којој се неписмено и ратовима измучено становништво носило са озбиљним проблемима, рекао је на промоцији своје књиге Делајте докле год видела имате” хроничар Врања аутор Томислав Р. Симоновић. Штиво с поднасловом Kратак историјат основног школства у Врању до половине 20. века”, објављена је поводом обележавања 70 година постојања Основне школе Вук Kараџић”, која је била домаћин промоције. Говорећи у амфитеатру школе, аутор је нагласио да штиво представља причу о мукотрпном војевању за просвету, школство, културу и препород образовања у Врању. „То је сведочење о нашој најстаријој школи, која дуго није имала име, да би 1930/31. добила име Државна народна школа Бора Станковић”, подсетио је он.

Један случајан или намеран сусрет у нашој школи” пре неколико месеци са аутором, који је овде провео део основношколског образовања”, и разговор о јубилеју школе, “били су мотив за Симоновића да да свој допринос обележавању седам деценија постојања Вукове школе”, изјавила је директорка Марина Стојановић: „Најчистије душе и срца питао је како он нама може да помогне у вези са обележавањем јубилеја, препоручио се документацијом и фотографијама у вези са овим важним датумом које бисмо могли да публикујемо. Било је разних идеја у погледу формата коришћења те грађе, али се на крају ипак дошло до ове књиге. Kњига је настала за врло кратко време, Томислав Симобовић је даноноћно припремао текстове и све се завршило како је и планирано захваљујући огромном ентузијазму свих који су у томе учествовали..

Библиотекар и лектор Горан Арсић истакао је да је књига писана „на мајсторски и инжењерски (Симоновић је хемијски инжењер, п.р) прецизан начин”: „Све је прецизно, нема никакве мистике ни романтике, много је добро кад је нешто документарно. Предговор је занимљив – у њему се каже да је ова књига сведочење, помиње се мукотрпно војевање, потом да препород школства одсликава све оно што се дешавало у Србији до детаља, а и да бурни догађаји и све промене, било политичке, социјалне, културне, просветне, одсликавају тежњу становништва за бољом будућности. Такође, ово је чврсто стегнуто штиво, са много фотографија и података, једна на врло жив начин написана књига.”

Аутор је нагласио да је „књигу посветио сам свим ђацима и професорима ОШ Вук Kараџић, свима који су своја надања, одушевљења, разочарања налазили у клупама ове школе, свим садашњим и будућим генерацијама са жељом да, кад закораче у учионице и кабинете ове школе, заједно са својим учитељима и наставницима потраже нове путеве који ће обликовати њихову будућност”.

Књига садржи значајне факте и фотографије из историјата основног школства у Врању и оснивања прве основне школе. Међу петнаестак поглавља су и она о школовању Врањанаца пре ослобођења од Турака 1878, о тешком положају Врањанаца под турском влашћу, сторије о владики Пајсију, Хаџи Kатарини Пећкој и Хаџи Kатарини Врањској, о првим учитељима у Врању, учитељу Милојку Веселиновићу, улози и утицају учитеља Зарија Р. Поповића на врањско школство, образовању у Врању пре Првог светског рата, међуратном времену у просвети, Државној народној школи Бора Станковић” као претечи Вукове школе итд. Штампана је у 300 примерака. (Погледајте галерију фотографија и видео снимак https://www.youtube.com/watch?v=RUeaLTMRygw)

(Текст и фотографије Vranje News)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар