MEĐU IZMEĐU

VULKANSKI ANTARKTIK

2.496 pregleda
Pod večitim ledom (Vikipedija)

Istraživači su otkrili, po svemu sudeći, vulkanski kontinent, za koji se doskora smatralo da je najveći ledeni na Zemlji. Da, ispod nekoliko kilometara večitog leda i snega na Antarktiku naišli su na gotovo stotinu nepoznatih kupa. U zapadnom delu kontinenta od 138 vulkana do sada se nije znalo za 91. Jesu li neki od njih aktivni?

To je, zausta, teško pitanje na koje se što pre mora odgovoriti, smatra geonaučnik Robert Bingam sa Univerziteta Edinburg (Velika Britanija). Zašto? Zato što bi erupcija mogla naglo da otopi ledeni prekrivač i podigne nivo mora.

Na Antarktiku je ranije pronađeno 47 subglacijalnih vulkana, ali otkriće novih 91 u područku koje se proteže otprilike 3.500 kilometara nagovešćue da bi ih moglo biti mnogo, mnogo više. Naučnici su iznenađeni, nisu očekivali toliki broj.

„Mislim da je vrlo verovatno da će ovo biti najgušća vulkanska oblast na svetu, veća i od istočne Afrike gde su načičkane planine Njiragongo, Kilimandžaro, Longonot i ostali aktivni vulkani”, smatra Robert Bingam. U visini dostižu od 100 do 3.850 metara.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar