ЈУНГОВСKИ ПРЕДЕЛИ

ЗАШТО СЕ СНОВИ ВРАЋАЈУ

Devojka u moru snova

Pixabay

Већина понављајућих снова има негативан садржај који укључује емоције попут страха, туге, љутње и кривице. Више од половине понављајућих снова укључује ситуацију у којој је сањар у опасности.

Сањати исти сан изнова и изнова је добро познат феномен и скоро две трећине људи наводи да има снове који се понављају. Неко нас гони, затекли смо се голи на јавном месту или усред неке природне катастрофе, испао нам је зуб или цео семестар нисмо ишли на предавања из неког предмета – најтипичнији су сценарији који се понављају у сновима. Наука о сновима показује да снови који се понављају могу одражавати нерешене сукобе у животу сањара, али да могу имати и физиолошке узроке.

Понављајући снови углавном се јављају када је сневач под стресом или чак и током дужег временског периода, понекад неколи година или целог живота. Не само да ови снови имају исте теме, већ се у њима може понављати и иста нарација из ноћи у ноћ. Иако је тачан садржај понављајућих снова јединствен за сваког појединца, постоје заједничке теме које важе за све, па чак теме које се појављују у одређеним културама и у различитим периодима. На пример, јурњава, пад, неспремност за испит, касни долазак или неуспешан покушај да нешто урадимо су међу најчешћим сценаријима.

Већина понављајућих снова има негативан садржај који укључује емоције попут страха, туге, љутње и кривице. Више од половине понављајућих снова укључује ситуацију у којој је сањар у опасности. Али неке понављајуће теме такође могу бити и позитивне, чак и еуфоричне, попут снова у којима откривамо нове собе у својој кући, еротских снова или снова у којима летимо. У неким случајевима, понављајући снови који почињу у детињству могу потрајати и у одраслој доби. Ови снови могу нестати на неколико година, поново се појавити уколико смо изложени неком стресу, а затим поново нестати када се ситуација среди.

Нерешени сукоби

Зашто наш мозак изнова сања исте снове? Истраживања указују на то да нам снови уопштено помажу да регулишемо емоције и прилагодимо се стресним догађајима. Укључивање емоционалног материјала у снове сневачу омогућава да обради болан или тежак догађај. У случају снова који се понављају, садржај који се понавља могао би да представља неуспешан покушај интеграције ових тешких искустава. Многе теорије се слажу да су понављајући снови повезани са нерешеним тешкоћама или сукобима у животу сањара.

Понављајући снови често метафорички одражавају емоционални набој сневача. На пример, сан у коме смо упали у вртлог бесне олује углавном се јавља код људи после неке трауме или злостављања.

Присуство понављајућих снова је такође повезано са нижим нивоима психичке стабилности и присуством симптома анксиозности и депресије. Ови снови имају тенденцију да се понављају током стресних ситуација и престају када особа реши свој унутрашњи сукоб, што указује на побољшање психичког стања. Понављајући снови често метафорички одражавају емоционални набој сневача. На пример, сан у коме смо упали у вртлог бесне олује углавном се јавља код људи после неке трауме или злостављања. Ово је типичан пример метафоре која може представљати емоције беспомоћности, панике или страха доживљенoг у стварном животу. Слично, бити неприкладно обучен у сну, бити го или не успевати да пронђете тоалет може представљати неугодне ситуације из будног стања.

Ове теме се могу замислити као синопсиси или сценарији спремни за сањање који нам пружају простор у коме можемо да сваримо наше сукобљене емоције. Исти сценарио се може поново користити у различитим ситуацијама у којима доживљавамо сличне емоције. Због тога неки људи, када се суоче са стресном ситуацијом или новим изазовом, сањају да су дошли неспремни на испит из математике, чак и годинама након што су завршили школовање. Иако су околности другачије, сличан осећај стреса или жеља за успехом може поново покренути исти сценарио из снова.

Континуум понављања

Вилјам Домхоф, амерички психолог, предлаже концепт континуитета понављања у сновима. У крајњим случајевима, трауматичне ноћне море директно репродукују доживљену трауму – што је један од главних симптома посттрауматског стресног поремећаја. Затим постоје снови који се понављају у којима се исти садржај репродукује делимично или у целини. За разлику од трауматских снова, овакви понављајући снови ретко када директно понављају догађај или сукоб из реалног живота, већ га метафорички одражавају кроз централну емоцију.

Даље, дуж континуума су теме које се понављају у сновима. Ови снови имају тенденцију да понављају сличну ситуацију, као што је кашњење, прогон или губитак, али тачан садржај сна се разликује од времена до времена, попут кашњења на воз уместо на испит. Коначно, на другом крају континуума, налазимо одређене елементе сна који се понављају у сновима једне особе, попут ликова, радњи или предмета. Сви ови снови одражавали би, на различитим нивоима, покушај да се разреше одређени емоционални проблеми.

Када спавамо, наш мозак није потпуно одсечен од спољног света. Он наставља да опажа спољне надражаје, попут звукова или мириса, или унутрашње телесне сензације.

Прелазак са интензивног на нижи ниво у континуитету понављања често је знак да се психолошко стање особе побољшава. На пример, у садржају трауматских мора, прогресивне и позитивне промене често се примећују код људи који су доживели трауму како постепено превазилазе своје потешкоће.

Физиолошки узроци

Зашто су теме исте од особе до особе? Једно од могућих објашњења је да су неки од ових сценарија сачувани током еволуције. Симулирајући претећу ситуацију, сан да нас неко гони, на пример, пружа простор особи да у сну вежба опажање и бекство од предатора. Неке уобичајене теме могу се делимично објаснити физиолошким појавама који се дешавају током сна. Истраживање научног тима из Израела из 2018. открило је да сан о губитку зуба није посебно повезан са симптомима анксиозности, већ је повезан са стискањем зуба током сна или нелагодом у зубима након буђења.

Када спавамо, наш мозак није потпуно одсечен од спољног света. Он наставља да опажа спољне надражаје, попут звукова или мириса, или унутрашње телесне сензације. То значи да би неке теме, попут немогућности да пронађемо тоалета или да смо голи на јавном месту, у ствари могли да буду подстакнути тиме што имамо реалну потребу за мокрењем или нам је спала пиџама током ноћи. Неки физички феномени специфични за РЕМ фазу сна када највише сањамо, такође би могли бити у игри. У току РЕМ фазе сна наши су мишићи парализовани, што би могло да изазове снове у којим не можемо да потрчимо или да нешто кажемо.

Слично овоме, поједини аутори наводе да су снови о паду или летењу узроковани нашим вестибуларним апаратом, који је задужен за одржавање равнотиже и може спонтано да се активирати током РЕМ фазе сна. Наравно, ови осећаји нису довољни да објасне понављање ових снова код неких људи и њихову изненадну појаву у време стреса, али вероватно играју значајну улогу у настанку наших најтипичнијих снова.

Понављајуће море

Људи којима се нека ноћна мора непрекидно понавља вероватно су на неки начин остали заглављени у начину на који реагују на његов садржај и очекивању његовог понављања. Развијене су терапијске методе како би сневач могао да прекине овај зачарани круг ноћних мора. Једна од техника је визуелизација ноћне море у будном стању, а затим је забележити на папир, односно модификовати нарацију променом једног аспекта, на пример, краја сна у нешто позитивније.

Луцидно сањање такође може бити решење. У луцидним сновима постајемо свесни да сањамо и понекад можемо утицати на садржај сна. Постати луцидни у сну који се понавља може нам омогућити да размишљамо или другачије реагујемо на сан и на тај начин изменимо његову понављајућу природу. Међутим, нису сви снови који се понављају сами по себи лоши. Они чак могу да нам буду од помоћи ако нам указују на неке унутрашње сукобе. Обраћање пажње на понављајуће елементе снова могло би бити начин да боље разумемо и решимо своје највеће жеље и муке.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар