MEĐU IZMEĐU

ZAVISNE OD BALSAMA?

149 pregleda

Suve, ispucale usne zahtevaju vašu pažnju dok se ne smire. Ali onda, samo sat ili dva nakon nanošenja, ponovno osetite istu potrebu.

Često se može čuti da je nešto bez čega se iz kuće ne izlazi, između ostalog i balsam za usne. Neretko se javlja potreba da stavite balsam na usne, naročito zimi. Suve, ispucale usne zahtevaju vašu pažnju dok se ne smire.Ali onda, samo sat ili dva nakon nanošenja, ponovno osetite istu potrebu. Osećate se kao da ste zavisni; što ga više upotrebljavate, više osećate da vam treba.Ali dermatolog dr Ajfe Džej Rodni iz klinike Eternal Dermatology and Aesthetics iz Merilenda rekla je da balsami ne izazivaju zavisnost, iako postoje razlozi zbog kojih biste mogli da ih koristite češće nego što biste želeli.

Zašto usne pucaju?Većina kože na našem telu prekrivena je dlačicama, a one izlaze iz folikula, koji luče ulje. Usne „nemaju sposobnost vlaženja iznutra, kažeRodni. Kao rezultat toga, usne mogu da ispucaju.Ispucale usne su „upala usana koja rezultira ljuštenjem i povećanim menjanjem ćelija zbog nečeg poput promene vremena ili konzumiranja nečeg na šta je koža alergična.

Upravo u tim situacijama ljudi najčešće posežu za balsamima za usne. Ali tek nakon prestanka korišćenja otkriva se temeljna upalu.„Kad prestanete, upala se rasplamsava i ponovno ćete iskusiti neprijatnost, ističe Rodni.Možda će se dogoditi da ne možete da prestanete da mažete usne, ako ste navikli na proizvode s blagim steroidima, poput hidrokortizona, koji su posebno efikasni u smirivanju upala, a zatim se prebacite na nešto jednostavnije, poput vazelina.

Upravo zbog toga Rodni nikad ne koristi balsame niti ih preporučuje klijentima. Takvi proizvodi mogu da sadrže dodane parfeme i druge alergene koji pogoršavaju suvoću i upalu. Kako ona kaže, balsami bi istovremeno mogli da budu i rešenje i problem.Umesto toga, preporučuje tanak sloj vazelina, koji je nežan i sadrži samo jedan sastojak, piše Insider. „Manje je više jer bi čak i sastojci kozmetičkih proizvoda, uključujući ruževe, mogli da sadrže alergene i da iritiraju, zaključila jeAjfe Rodni.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar