ПАНДОРИНА КУТИЈА

ЗБРИСАНИ НА ВРХУНЦУ

EPA

EPA

Доба диносаура завршило је катаклизмом једног пролећног дана пре 66 милиона година када је астероид широк 12 километара ударио мексичко полуострво Јукатан, изазвавши изумирање тих необичних звери и око три четвртине врста на Земљи.

Но, јесу ли диносаури, са успоравањем диверзификације и стопе еволуције, већ били на одласку, као што мисле неки научници? Одговор је дефинитивно – не, према новој студији која је израдила моделе прехрамбених ланаца и еколошких станишта у Северној Америци, делу света који има најбоље фосилне записе из тог времена.

Истраживачи су посматрали раздобље од 18 милиона година пре удара астероида који је окончао доба креде и 4 милиона година после тога на почетку палеогена, када су сисари потврдили своју доминацију након изумирања диносаура – осим њихове птичје лозе. На темељу више од 1.600 фосила реконструисали су прехрамбене ланце и станишта која су највише насељавали копнени и слатководни кичмењаци. Међу њима били су дивовски месојед Т. rex, трицератопс с три рога, анкилосаур, крокодил, корњача, жаба, риба и разни мали сисари који су живели испод ногу диносаура.

Диносаури су наставили да се прилагођавају у току сумрака своје владавине Земљом, с појавом нових врста и нестајањем старих, показало је истраживање. Неки од великих биљоједа, попут рогатих и пачјих, замењени су већим бројем врста средње величине.

Диносаури су живели у стабилним еколошким нишама за које су били добро прилагођени, открили су научници.Другим речима, диносаури су уништени на својем врхунцу”, изјавио је еколог Хорее Гарсија-Гирон са Универзитета Оулу у Финској и Универзитета Леон у Шпанији, водећи аутор истраживања објављеног у часопису Science Advances.Сисари су тада почели да постављају темеље за свој каснији успон, диверзификујући своје еколошке нише, уводећи разноврснију исхрану, и мењајући своје понашање и толеранцију на климу.”

Диносаури су наставили да се прилагођавају у току сумрака своје владавине Земљом, с појавом нових врста и нестајањем старих, показало је истраживање. Неки од великих биљоједа, попут рогатих и пачјих диносаура, замењени су већим бројем врста биљоједа средње величине. Поједина претходна истраживања сугеришу да се биоразноликост диносаура смањила знатно пре удара астероида, на темељу фосилних записа разних породица диносаура.

„Постојала је та забрињавајућа помисао да су диносаури ионако били на одласку, с обзиром на дугу силазну линију, када их је астероид решио њихова јада”, рекао је палеонтолог и коаутор студије Стив Бризат са Универзитета у Единбургу.Сада можемо са сигурношћу рећи: диносаури су били у снази, са стабилним екосистемима, све док их астероид изненада није убио.” Чињеница да су били тако добро прилагођени клими и околини можда их је уништила.Kад је астероид ударио, настао је хаос и диносаури се нису могли носити са изненадном променом света на који су навикли”, додао је он.

„Наша студија сугерише да је вероватно међусобно деловање многих других еколошких чињеница, укључујући величину тела, исхрану, понашање и промељивост екосистема, припремило одређене мање животиње за боље преживљавање након удара астероида”, објаснио је палеонтолог и коаутор Алфио Алесандро Чиаренца са Универзитета у Вигу у Шпанији.

„Сисари и диносаури имају исту причу о пореклу настали су и почели да се диверзификују још у доба тријаса, пре око 230 милиона година, на суперконтиненту Пангеа”.

Сисари пре астероида укључивали су сада изумрлу групу налик глодарима звану мултитуберкулати, и рођаке данашњих торбара и плаценталне сисаре. Након масовног изумирања појавили су се нови сисари, укључујући многе праве плаценташе – групу која рађа добро развијене младе, а обухвата већину данашњих сисара од китова до слепог миша и од афричког мравоједа до човека. Величина тела постапокалиптичних сисара брзо се увећавала, а и еколошка разноликост.Сисари и диносаури имају исту причу о пореклу – настали су и почели да се диверзификују још у доба тријаса, пре око 230 милиона година, на суперконтиненту Пангеа”, подсетио је Бризат.Одатле су отишли својим путевима, диносаури су постајали већи, а сисари мањи у њиховој сени. Али њихове судбине заувек су испреплетене. Сисари су били тамо кад је астероид ударио. Успели су преживети. Имали смо претке који су зурили у астероид.”

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар