МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕЛИШ ТОРТУ ИЛИ БРОКОЛИ

Илустрација (Википедија)

Када су двогодишњаке питали – „Желиш ли торту или броколи? – малишани су били врло одлучни при избору – али не из разлога које можете да претпоставите.

 Истраживање са калифорнијског универзитета Ирвин показало је да одговори деце узраста до две године заправо не одражавају њихове жеље. Уместо тога, деца најчешће понове последње што су чула, и тако једноставно одаберу. Ово сазнање може да представља својеврсну корист за родитеље, као што су сами истраживачи указали у наслову рада „Торта или броколи?”. Родитељи могу да употребе овај „вербални трик” када желе да дете изабере мање привлачну опцију.

У првој серији експеримената, истраживачи под вођством Емили Самнер са Калифорнијског универзитета, постављали су једногодишњацима и двогодишњацима велики број или – или питања. Деца су могла да одговоре усмено или ако још нису добро развила говор – показујући на једну од две понуђене налепнице. Када су показивала, бирала су другу могућност у око 50 одсто случајева, међутим, када су вербално давала одговоре – тај број се попео на 85 одсто. Питања су била попут: да ли поларни медвед Рори живи у иглуу или у шатору?

Према мишљењу истраживача, малишани су склони да изаберу другу опцију и стога што не умеју да савладају више могућности истовремено. Такође, у раном узрасту имају тешкоћа да задрже у памћењу оно што им је прво понуђено. Додатни експерименти показали су и то да су деца склонија да изаберу другу, или последњу опцију, када су питања дужа.

Резултати ове студије могу да послуже за симпатичне родитељске трикове попут: „Да ли желиш да скачеш по кревету целу ноћ или да идеш на спавање?” Међутим, оно што је још важније, истраживање може да служи као подсетник да изговори мале деце, иако могу да буду фасцинантни, можда не носе иста значења као када одрасли говоре. Зато, ако заиста желите прави одговор, размислите о томе да покажете детету обе опције. И у том случају, свакако, будите спремни да „предате торту”.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар