MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA NAČISTO POLUDELA

391 pregleda

Severni magnetni pol naše planete se brzo pomera iz Kanade u Sibir, a geolozi još ne znaju zašto se to događa toliko naglo i ubrzano.

Zemljin severni magnetni pol se brzo pomera iz Kanade u Sibir, a geolozi ne znaju zašto se to događa toliko naglo i ubrzano.

Istraživači Geo-kosmičke obaveštajne agencije SAD (NGA) i Odbrambenog geografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva (DGC) spremni su da 15. januara postavljeni da ažuriraju Svetski magnetni model, koji opisuje magnetno polje planete i podupire savremenu navigaciju, od usmeravanja brodovima na moru do „Guglovih” mapa na „pametnim telefonima”, jer se ispostavlja da  postojeći, izgleda, nije tačan, objavio je naučni časopis „Nejčer”.

Na položaj severnog magnetnog pola, izgleda,
utiču dva velika područja  magnetnogpolja –
prvo ispod Kanade, drugo ispod Sibira.Izvesno
je da u tom nadvlačelju sibirsko nadjačava.

Važeće izdanje izrađeno je 2015. i trebala je da traje do 2020. godine, međutim magnetno polje se menja toliko brzo da istraživači sada moraju da ga poprave. „Greška se neperstano uvećava”, kaže Arno Čilija, geomagnetolog sa Univerziteta Kolorado u Bolderu i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

Razlog pomeranja nalazi se unutar Zemlje – kolebanje tečne mase u jezgru stvara pretežni deo magnetnog polja. I to se vremenom menja – u 2016. deo magnetnog polja privremeno je ubrzao duboko ispod severnih predela Južne Amerike i istočnog Tihog okeana, što su zabeležili  sateliti Evropske svemirske agencije. Početkom 2018. uočeno je da je model netočan do te mere da su greške navigaciji greške postale moguće.

Severni magnetni pol se, inače, godinama kreće od kanadskog Arktika prema Sibiru, ali se to ubrzalo  sa oko 15 kilometara na oko 55 kilometara godišnje u proteklih nekoliko decenija. Doterivanje Svetskog magnetnog modela odgođeno do 30. januara zbog privremenog gašenja američke vlade.

Ali ostaje ključno pitanje: Zašto se magnetno polje tako dramatično menja. Mogući razlozi za geomagnetsko kolebanje su hidromagnetni talasi koji uzdižu iz dubina Zemljinog jezgra, tako da pomeranje magnetnog pola može biti povezano sa izlivom tečnog gvožđa velikom brzinom ispod Kanade.

Na položaj severnog magnetnog pola, izgleda, utiču dva velika područja magnetnog polja – prvo ispod Kanade, drugo ispod Sibira. Izvesno je da u tom podzemnom nadvlačelju sibirsko nadjačava.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar