МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗЕМЉА НАЧИСТО ПОЛУДЕЛА

Магнетно поље (НАСА)

Северни магнетни пол наше планете се брзо помера из Канаде у Сибир, а геолози још не знају зашто се то догађа толико нагло и убрзано.

Земљин северни магнетни пол се брзо помера из Канаде у Сибир, а геолози не знају зашто се то догађа толико нагло и убрзано.

Истраживачи Гео-космичке обавештајне агенције САД (NGA) и Одбрамбеног географског центра Уједињеног Краљевства (DGC) спремни су да 15. јануара постављени да ажурирају Светски магнетни модел, који описује магнетно поље планете и подупире савремену навигацију, од усмеравања бродовима на мору до „Гуглових” мапа на „паметним телефонима”, јер се испоставља да  постојећи, изгледа, није тачан, објавио је научни часопис „Нејчер”.

На положај северног магнетног пола, изгледа,
утичу два велика подручја  магнетног поља –
прво испод Канаде, друго испод Сибира. Извесно
је да у том надвлачељу сибирско надјачава.

Важеће издање израђено је 2015. и требала је да траје до 2020. године, међутим магнетно поље се мења толико брзо да истраживачи сада морају да га поправе. „Грешка се неперстано увећава”, каже Арно Чилија, геомагнетолог са Универзитета Колорадо у Болдеру и Националне управе за океане и атмосферу (NОАА).

Разлог померања налази се унутар Земље – колебање течне масе у језгру ствара претежни део магнетног поља. И то се временом мења – у 2016. део магнетног поља привремено је убрзао дубоко испод северних предела Јужне Америке и источног Тихог океана, што су забележили  сателити Европске свемирске агенције. Почетком 2018. уочено је да је модел неточан до те мере да су грешке навигацији грешке постале могуће.

Северни магнетни пол се, иначе, годинама креће од канадског Арктика према Сибиру, али се то убрзало  са око 15 километара на око 55 километара годишње у протеклих неколико деценија. Дотеривање Светског магнетног модела одгођено до 30. јануара због привременог гашења америчке владе.

Али остаје кључно питање: Зашто се магнетно поље тако драматично мења. Могући разлози за геомагнетско колебање су хидромагнетни таласи који уздижу из дубина Земљиног језгра, тако да померање магнетног пола може бити повезано са изливом течног гвожђа великом брзином испод Канаде.

На положај северног магнетног пола, изгледа, утичу два велика подручја магнетног поља – прво испод Канаде, друго испод Сибира. Извесно је да у том подземном надвлачељу сибирско надјачава.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар