MEĐU IZMEĐU

ŽENE NAJVIŠE VOLE DUŽINU

820 pregleda
Iznad proseka (Vikipedija)

Rezultati su bili sasvim jasni – nije ih briga za laktove ili kolena muškaraca, odnosno na kojoj poziciji su oni postavljeni. Nije im bila bitna ni dužina ruku u odnosu na preostali deo tela.

Šta muškarce čini privlačnim? Ženama srce poskoči kada vide… Bujna kosa? Dobra odeća? Lakovane cipele? Zapravo, ne. Reč je o dužini. Ako ste odmah pomislili da je reč o dužini muškog polnog organa, u velikoj ste zabludi.

Rezultati najnovijeg istraživanja, objavljenog u časopisu Royal Society Open Science, pokazali su da su žene evolutivno programirane tako da biraju zdrave muškarce, odnosno da njihov izgled ima veliki uticaj na žensku romantičnu percepciju, a jedan od najboljih indikatora dobrog zdravlja muškaraca jesu njihove telesne proporcije.

Malo duže ili malo kraće, i žene bi
izgubile interesovanje. A idealna
dužina, ispostavilo se, jeste ona koja je
malo iznad proseka, pokazala je studija.

U istraživanju su tako prvo analizirane proporcije 9.000 američkih vojnika, na osnovu kojih je napravljen matematički model koji daje prosečne proporcije muškog tela. Naučnici su zatim heteroseksualnim ženama prikazali različite tipove muškog tela i pitali ih koji im je najprivlačniji.

Polovina visine (Vikipedija)

Rezultati su bili sasvim jasni – žene nije briga za laktove ili kolena muškaraca, odnosno na kojoj poziciji su oni postavljeni. Nije im bila bitna ni dužina ruku u odnosu na preostali deo tela. Ali, kada je u pitanju dužina nogu… ženska srca bi poskočila svaki put kada bi ona iznosila približno polovinu muškarčeve visine.

Malo duže ili malo kraće, i žene bi izgubile interesovanje. A idealna dužina, ispostavilo se, jeste ona koja je malo iznad proseka, pokazala je studija.

Duge noge jednostavno ukazuju na to da
je potencijalni partner u dobroj
formi i da je vešt i sposoban.

Razlog za to mogao bi da bude evolutivne prirode. Na primer, ljudi sa dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom u proseku imaju kraće noge. Muškarci sa dužim nogama se, takođe, povezuju s visokim društvenoekonomskim statusom, dobrom ishranom, stabilnim razvojem i biomehaničkom efikasnošću za vreme kretanja, ističe doktor Vilijam Skajlark, vodeći naučnik istraživanja.

Duge noge jednostavno ukazuju na to da je potencijalni partner u dobroj formi i da je vešt i sposoban. Uprkos tome što dužina ruku i položaj laktova i kolena takođe ukazuje na prisustvo određenih bolesti, pokazalo se da ovi faktori ženama nisu važni.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar