МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНКЕ КИТОВА ШАПУЋУ

Илустрација (Depositphotos/Njaj)

Научници су користили микрофоне како би проучили гласовне навике црних ледених китова и открили да мајка у пару с младунцем стишава тон комуникације.

 Женке црног леденог кита стишавају гласове када комуницирају са својим младунцима, како их предатори не би прислушкивали, установили су научници. Одрасли примерци црних ледених китова, угрожене врсте која живи у северном Атлантику, због своје импозантне величине немају природних непријатеља.

Али с младунцима је другачије, јер они могу бити мета предатора, попут орки или морских паса, преноси „Хина”. Научници су користили микрофоне како би проучили гласовне навике тих китова и открили да мајка у пару с младунцем стишава тон комуникације. И док се типични одрасли црни ледени кит може чути с километра удаљености, разговор мајке и младунца чује се само на стотинак метара.

„Ти звукови су попут људског шапата”, казала је биолог Сузан Паркс са Универзитета Сиракуза. „Мајка и дете тако могу остати у контакту не оглашавајући се пред предаторима”, каже. Другим речима, „минимизује се ризик да их предатори прислушкују”. Врсте китова које лове плен, попут орки, ослањају се на звукове како би их лоцирали, јер је видљивост у мору често лоша, наводи се у чланку који је објављен у часопису „Бајолоџи летерс”.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар