СРПСКИ БИСЕРИ

ЖЕНСКА ФОРМУЛА УСПЕХА

Илустрација (МГ)

Ученици Математичке гимназије поново су заблистали на једном од најважнијих светских такмичења. На Европској математичкој олимпијади за девојке, EGMO 2021, која је одржана онлајн у организацији Грузије, екипа елитне српске школе освојила је једну златну и три бронзане медаље.

 

Математика је мушки свет, али за то су најмање криве жене, одговорност је на професорима, а пре свега на родитељима који не треба да форсирају девојчице да се играју само луткама, већ да им дају и играчке које развијају логичко размишљање, кажу за „Спутњик” ученице Математичке гимназије које су прославиле Србију на још једном важном такмичењу. У тиму Србије су биле четири ученице, и све су освојиле медаље, Милица Вугделић златну, а Сара Драгутиновић, Невена Стојковић и Миља Јовановић бронзану.

Милица Вугделић каже да за ово такмичење није било припреме, јер се у менторском одељењу у које иде непрекидно ради. Додаје да јој је јасно зашто је прво питамо како се спремала, јер они који не владају добро овом материјом, углавном мисле да су математичари штребери.Многи људи које знам стекли су погрешан утисак о математици, зато што нису имали доброг професора у школи. Они мисле да свако ко је добар мора непрекидно да улаже у рад. То није тачно, посебно ако имате афинитет према математици, сви много радимо, али далеко од тога да носимо ,тегле’ и по цео дан решавамо задатке”, каже уз осмех ова ученица трећег разреда која се у слободно време бави уметношћу, цртањем. Питамо је, како је могуће да у модерној Европи која истиче родну равносправност и даље постоји такмичење искуључиво за девојке. Каже да јој је то, док није схватила о чему се ради, јако сметало.


Милица Вугделић

„Што се тиче тежине задатака, такмичење је увек било на нивоу, то није био проблем, али осећала сам се чудно. После сам схватила да је циљ да имамо више жена у математици. Ако је такмичење мотив, супер!”, каже Милица Вугделић. Додаје да су професори који су имали највећи утицај на њу углавнм биле жене, а на питање зашто их у математици нема у истој мери као и мушкараца одговара:Од малена девојчице форсирају да се играју луткама и плишаним играчкама, уче да буду нежне, а мушкој деци дају играчке које развијају логичко размишљање. Генерално, нажалост, људи не виде женско дете у томе, да га усмере ка математичким занимањима. Када би се у основној школи нашла у учионици, одмах би ме ставили у последњу клупу, што се тиче математике. Нико не би претпоставио шта ме занима, па сам раније имала осећај да треба да се доказујем, јер људима је чудно да девојчице знају математику или да за њу имају афинитет”, каже она.

И њена другарица из победничке екипе, Миља Јовановић каже да је сигурна да женско такмичење служи да би популаризовало математику међу девојкама.Генерално, слабо се виђају математичарке, али у последње време број се повећава, све их је више, баш због такмичења попут EGMO. Када девојке виде да имају могућност да иду на таква високо котирана такмичења, имају и мотивацију да раде. Колико знам, ове године увели су и женску Европску олимпијаду из информатике, да би је промовисали међу девојкама”, каже Миља, која када не решава задатке, трчи на хиподром јер обожава јахање. И она иде у трећи разред менторског, специјалног одељења за надарене. Математичка гимназија сваке године прими стотину деце, а најбоља улазе у овај разред.


Миља Јовановић

„У осмом разреду, поред пријемног за упис, бодују се и медаље које смо освојили у седмом и осмом разреду основне школе. Двадесет најбољих добија могућност да буде у менторском одељењу. Математичка гимназија јако добро нас спрема за касније, за студије, а посебно менторско одељење, пошто се ту бавимо озбиљнијом математиком”, каже Миља Јовановић. Она додаје да су драгоцене и посете Истраживачкој станици „Петница, јер се учи такозвана модерна, актуелна математика, градиво које се учи у школи познато је стотинама година.

„У ,Петници’ учимо оно што се открива у последњих 20 година, резултате који су данашњи математичари остварили, то је јако интересантно чути. Једно од омиљених предавања ми је Хешов проблем распоређивања фигура, када се једном фигуром обавија друга и тако се праве кругови фигура. Или мало старији проблем, географска карта може се обојити у две боје тако да две суседне земље нису обојене исто. Углавном се бавимо комбинаторним проблемима”, каже ова надарена ученица. Обе награђене девојке жале што је такмичење одржано онлајн, што нису виделе Грузију, а прошле године Холандију. Олимпијаде су им до сада омогућиле да отпутују у Украјину, Бугарску, Грчку, Румунију. Искуство такмичења са путовањем немерљиво је с новим које диктира корона. Забринуте су, јер би пандемија могла да се одрази и на њихово даље школовање.

„Одувек знам да ћу студирати теоријску математику, немам проблема са одабиром смера, иностранство је занимљиво, али због ситуације с короном, теже примају иностране студенте, па не могу о томе претерано да размишљам. Тешко је уписати се и у нормалним околностима, али чак бих и волела да студирам на Математичком факутету у Београду”, каже Милица Вугделић, добитиница злата на Европској математичкој олимпијади. Миља Јовановић, ипак, сања Оксфорд, али ће упис, каже, зависити од разних фактора, треба да положи пријемни, прође интервју, а и да добије стипендију.

Ове талентоване девојке имају још годину дана да се припреме за упис на факултет. У томе ће им помоћи и предводници тима који су их спремали за EGMO, др Милош Стојаковић и др Соња Чукић.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар