MEĐU IZMEĐU

ŽENSKI MOZAK MLAĐI

228 pregleda

Utvrđeno je da je za oko tri do četiri godine mlađi od muškog savremenika.

Mozgovi žena su mlađi skoro četiri godine od muških, pokazala su skeniranja. Naučnici se nadaju da će razlika između polova objasniti zašto su ženski mozgovi otporniji od muških na gubitak pamćenja dok stare. Prema novoj studiji, mozgovi žena su mlađi od muških iste dobi pokazali su rezultati skenera koji mere metabolizam organa. Utvrđeno je da su ženski za oko tri do četiri godine mlađi od muških savremenika.

Kako zrelo doba napreduje, sve je manje i
manje glukoze koja se pumpa kroz ljudski
mozak da bi im se obezbedila energija.

Ovo otkriće može da pomogne doktorima da shvate zašto su žene manje podložne gubitku pamcćenja i neurološkim bolestima dok stare. Poznato je da je starenje mozga povezano sa postepenim smanjenjem metabolizma u mozgu. Sa svojom novom studijom, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu pokušali su da procene „starost metabolizma” mozga ljudi.

Kako zrelo doba napreduje, sve je manje i manje glukoze koja se pumpa kroz ljudski mozak da bi im se obezbedila energija. Veoma malo se pumpa tokom 60-ih godina. Frakcija glikolize koja pokreće šećer je zato korišćena od strane naučnika u njihovoj novoj studiji kao marker starosti mozga. Oni su uradili PET skenove na 121 ženi i 84 muškarca, što im je omogućilo da izmere kiseonik i glukozu dok su proticali kroz njihove mozgove. PET skenovi su testovi koji pokazuju da li ima oboljenja u telu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar