MEĐU IZMEĐU

ZIMA STIŽE 8. NOVEMBRA 7526.

725 pregleda
Srpski kalendar (Vikipedija)

Po srpskom kalendaru postoje samo dva godišnja doba: leto i zima, i oba počinju u 12 sati kada sunce pređe preko Pećke patrijaršije.

Na osnovu zapisa u starim srpskim rukopisnim knjigama nalazi se podatak da novo leto počinje kada se priroda budi i sve ozeleni. Merenjem energije koja stiže na severnu i južnu hemisferu dolazi se do saznanja da se one seku na Mitrovdan i početkom aprila. Ove godine presekle su se 3. aprila i na taj način dokazale naučnui osnovu srpskog kalendara Svetog Save. Tako se ove 7526. godine 8. novembra očekuje presek energija.

Kalendar Svetog Save bio je, inače, zvanični kalendar u svim srpskim državama i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi do 18 veka. To je najstariji naučni spomenik srpskog naroda koji je usklađen s prirodom. Sve do 18. veka svi zakoni i upravna akta srpskih država i SPC bili su datirani po srpskom kalendaru. Danas se celokupna kompjuterska obrada podataka vrši po protokolu srpskog kalendara, gde se piše prvo godina, pa pesec i na kraju dan. Ovakav protokol nema nijedan kalendar u svetu.

Mr Milan Stevančević

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar