MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT NASTAO U KAPI VODE

193 pregleda
Getty Images

Tim naučnika sa Univerziteta Perdju (SAD) tvrdi da je otkrio hemijske elemente koji su odgovorni za poreklo života na Zemlji. I to u običnoj kapi vode. Rkovodilac studije i profesor hemije, Grejam Kuks, u studiji objavljnoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriće je opisao kao dramatično jer je otkrilo tajni sastojak za stvaranje života”.Radi se o hemijskim jedinjenjima odgovornima za početak života. Ovo je prvi pokazatelj da su praiskonski molekuli, jednostavne aminokiseline, spontano formirali peptide, gradivne blokove života, u kapi čiste vode.

Jednostavnije rečeno, Kuksova studija potvrdila je teoriju o kojoj se raspravlja decenijama – da je život na Zemlji nastao u okeanima. Aminokiseline, za koje naučnici veruju da su na Zemlju pale zahvaljujući kiši meteorita, mogu se povezivati da bi stvorile peptide iz kojih se potom stvara život.No, ono što je godinama zbunjivalo istraživače bila je činjenica da taj proces zahteva i vlažno i suvo okruženje. Koristeći nove spektometre, Kuks i njegov tim otkrili su da do početnih reakcija može doći čim kap vode uđe u atmosferu. To bi moglo objasniti kako je život nastao na mestima poput okeanskih obala ili obala reka i jezera.

U studiji Kuks i njegov tim, čak, tvrde da do tih hemijskih reakcija može doći bez postojanja drugih katalizatora. Nadaju se da će njihovo otkriće omogućiti bolje razumevanje temeljnih procesa ključnih za formiranje života na Zemlji. To bi moglo pomoći naučnicima da lakše otkriju tragove života u svemiru, a možda omogućiti stvaranje vlastite verzije života.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar