?> ЗЛАТНА МИРА САТАРИЋ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗЛАТНА МИРА САТАРИЋ

Победници

На Осмом фестивалу научне фантастике „Марсоникон”, осмог јуна у Славонском Броду (Хрватска), „Галаксијина освојила је златно перо за причу „Суђење робу Јукасту” и цели свој опус магазину Марсоник” (7-14).

У суботу, 8. јуна, одржан је Осми фестивал научне фантастике „Марсоникон” у Славонском Броду. У складу са јунском традицијом, на три локације у простору Бродске тврђаве, дискутовало се овогодишњој теми фестивала – „Еротика у фантастици”. Фестивал је тематски праћен и летњим издањем збирке прича, па је тако „Еротика у фантастици” била тема конкурса за радове из жанра научне фантастике, хорора и фантазија, ангажујући ауторе са широког подручја југословенског региона.

У Kазамату, који се налази у продужетку, одмах након Музеја тамбуре, некадашње амбуланте и тврђавског затвора, били су смештени излагачи: Градска књижница Славонски Брод, „Чудна књижара” из Београда, „Нова стварност” и „Антикваријат Горан Шнабл” из Загреба, фанзин „Свемирски брод” и издања „Марсоника”. Посетиоци су имали прилику да уживају и себи набаве нека од ретких издања популарне СФ литературе.

Осим тематске изложбе која се у њој организује, галерија представља и центар трибинског дела догађаја, који су ове године почели промоцијом фанзина „Свемирски брод”, удружења „СФ Скупина Орион” (Kрешимир Грчевић и Хрвоје Гажо). Леон Маглић, главни уредник „Марсоника” представио је ново, јубиларно, 15. издање, у коме су објављене приче 10 аутора, укључујући приче аутора који нису раније објављивали. „Секс будућности – трансхуманизам, роботи и холофантазије” била је тема предавања Ратка Мартиновића, који је присутне у сат времена провео кроз историју сексуалности, али и потенцијалне правце у ком ће се даље развијати.

Насловнице „Марсоника

Трибина о „Игри престола” (Јурица Рањ, Kрешимир Чорак, Ина Ћурковић, Леон Маглић, Иван Луц и Ратко Мартиновић) покушала је да пружи одговоре на нека, још свежа и осетљива, питања која је серија изнедрила и пружи поређење у односу на оригинална Мартинова дела која су чинила њену поставку. Следио је најзабавнији део – Антиквиз на тему „Еротика у фантастици”, а након њега и представљање нових „Марсоникових” аутора

Наиме, уредништво збирке „Марсоник”, негује позитивну праксу давања шансе неафирмисаним ауторима, али и представљања аутора који су први пут или на почетку своје стваралачке каријере објавили радове код њих. Овога пута Гордан Сундаћ је разговарао са аутором Ведраном Мавровићем из Загреба, о његовим почецима, мотивацији да пише и плановима.

У простору Музичке школе су одржане пројекције филмова. Ове године, приказани су: „Барбарела” (1968), „Глад” (1983) и „Врста” (1993).

Марсоникон је, као и обично, протекао у пријатној и веселој атмосфери, уз добре домаћине и квалитетан програм, а изабрана је и тема за следећи фестивал: „Војни СФ”.

Програм је затворила додела новоустановљених награда за најбоље приче – „Перо Марсоника”. Предвиђено је да се награда додељује за најбољу причу у збирци, а овогодишња награда – бронзано, сребрно и златно перо, додељена је за све претходне бројеве 1-15 (од 2012. до 2019. године), односно бирало се измеђускоро две стотине прича. Лауреати су:

Тео Kос – бронзано перо –  за причу „Рукотворина”;

Јурица Рањ –  сребрно перо – за причу „Земља је плава”;

Мира Сатарић – златно перо – за причу „Суђење робу Јукасту” и цели опус („Марсоници” 7-14).

Мира Сатарић је ауторка научног магазина „Галаксија”, а нашим читаоцима препоручујемо да у трећем броју, који за неколико дана излази из штампе, уживају у њеној премијерној причи „Последњи сунчев човек”. А до тада да прочитају причу „Роботизовани мед” из електронског издања (https://galaksijanova.rs/robotizovani-med/?script=lat).

Срђан Тодорић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар