MEĐU IZMEĐU

ZMIJE DOLAZE U CRKVU

227 pregleda
Youtube printscreen

Misteriozni fenomen sa Kefalonije o kom postoje brojne legende: svake godine istog dana stiže ih stotine.

Nauka još nije objasnila misteriozni fenomen koji se događa svakog 15. avgusta u seoskoj crkvi na Kefaloniji, međutim to nije sprečilo maštovite lokalce da iskonstruišu brojne legende o tome zbog čega dolaze zmije.Kefalonija je najveće ostrvou Jonskom moru koje je, pored svojih prelepih plaža, posebno po retkom fenomenu u seoskoj crkvi Markopula.Svake godine na praznik Velika Gospojina ili Uspenje Bogorodice, u crkvu Gospe Fiduse pristiže na stotine zmija. Prema tvrdnjama lokalnih meštana one obično ovde dolaze dan ili dva pred praznik i ostaju u njoj sve dok se ne odsluži liturgija. Sa završetkom liturgije ovi gmizavci odlaze svaka na svoju stranu.

Nije poznato kada su se zmije prvi put pojavile u crkvi, ali stanovnici ovog ostrva raspredaju priče koje sežu duboko u prošlost.Prema njihovim tvrdnjama, čak i kada su Grci prešli na novi kalendar, koji je pomeren za trinaest dana unapred – zmije su rešile da ispoštuju stari kalendar i pojavile se 15. avgusta.Pored ove priče, postoji i lokalna legenda koja opisuje zbog čega je došlo do ovog fenomena. Legenda kaže da su pirati u XIII veku zauzeli ostrvo i pokušali da provale u manastir pun monahinja. Kako priča dalje govori, u tom trenutku su se pojavile zmije koje su isprepletale tela i formirale zid između pirata i manastira. Ubrzo potom, prestrašeni ovim prizorom, pirati su podigli svoja jedra i pobegli.

Jedna verzija čak navodi da su monahinje u strahu pred najezdom gusara i njihovih zločina zamolile Boga da ih pretvori u zmije. Njihove molitve su prema legendi uslišene i na taj način su spašene. Od tada one dolaze ovde da obeleže praznik po kom je crkva i dobila ime.

Prema rečima očevidaca i stanovnika ovog i okolnih mesta zmije su malih dimenzija – ne duže od jednog metra i sive su boje. Ono što ih karakteriše je da se ne plaše ljudi. Pojavljuju se svake godine u približno isto vreme i to najviše oko ikone Bogorodice.U novije vreme, lokalci i sveštenstvo su za njih napravili staklene sanduke u koje ih sveštenici sklanjaju zbog bezbednosti. Po završetku liturgije, sveštenici vade zmije i vernici mogu da ih dodirnu, a ovaj čin se smatra vrstom blagoslova.

Zabeleženi su običaji kada ih ljudi stavljaju na glavu i dopuštaju im da puze po njihovom telu jer smatraju da će im one doneti sreću. Inače njihovo grčko ime je agiofide i u prevodu na srpski znači sveta zmija”.Grci beleže da se zmije nisu pojavile samo dva puta, otkako prate ovaj fenomen. Prvi put – 1941. godine pre okupacije u Drugom svetskom ratu i drugi put – 1953. godine kada je Kefaloniju zadesio razoran zemljotres. Stoga, mnogi od njih smatraju da ako se zmije ne pojave – te godine mogu da očekuju neki nesrećan događaj. Ovaj fenomen je toliko popularan u Grčkoj da ga prate brojni mediji.

Pogledajte na Jutjubu i Fejbuku: https://nationalgeographic.rs/priroda/vesti-i-zanimljivosti/a39356/Zmije-u-crkvi-na-Kefaloniji-svakog-avgusta.html

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1195977537119717&set=a.1195974503786687

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1195975440453260&set=a.1195974503786687&type=3

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar