МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗУЈАЊЕ НАЈАВА КОРОНЕ

Shutterstock

Shutterstock

Бројни пацијенти који су прележали ковид-19 пријавили су симптоме који показују да је коронавирус утицао на уши и слух. Неки од тих симптома укључују губитак слуха и зујање у ушима, а симптоми као што су вртоглавица и проблеми са равнотежом указују на то да је вирус SARS-CoV-2 захватио и унутрашње ухо.

Нова студија je, такође, потврдила да вирус заиста може захватити унутрашње ухо и чулне епителне ћелије, и једно и друго су кључни за слух и равнотежу. Истраживачи су доказали да вирус заправо може да зарази унутрашњост уха. Чини се да образац инфекције који су пронашли у узорцима ткива одговара симптомима уоченим у групи коју је чинило десет пацијената с ковидом који су пријавили симптоме повезане са ушима. Девет пацијената пријавило је зујање у ушима – тинитус, шесторо вртоглавицу, а сви су имали неки степен губитка слуха, пише Medical xpress, а преноси Н1 Загреб.

Иако ова студија показује снажну везу између ковида-19 и проблема са слухом и равнотежом, још није познато колико је оболелих од ковида искусило те проблеме.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар