МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖУМАНЦЕ ИЛИ БЕЛАНЦЕ?

Shutterstock

Јаја су храњива, доступна и укусна и саставни су део многих јела, али људи се често питају који њихов део је здравији и да ли их треба јести одвојено.

Јаја су извор здравих масноћа, витамина и протеина. Често их једемо за доручак у разним облицима, од кајгане, куваних, печених или као додатак главним јелима и салатама. Kако их год конзумирали, њихови здравствени ефекти на наш организам се не могу занемарити. Већ годинама једно питање остаје без правог одговора. Да ли је здравије беланце или жуманце?

Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. Али имајте на уму прехрамбене потребе просечног одраслог човека које се могу делом задовољити конзумацијом јаја. Тако му треба око 50 грама протеина који помажу у обнављању и расту мишићног ткива. И око 70 грама масти које нам помажу у апсорбовању нутријената, заштити органа, подстицању раста ћелија, обзбеђивању енергије телу. Осим тога, неопходно је гвожђе, осам милиграма, које помаже у транспорту кисеоника у телу. Такође калијум, 4.044 милиграма, који одржава крвни притисак, и цинк 11 милиграма, који подстиче раст ћелија и одржава имунитет.

Kада говоримо о јајима, више од пола садржаја протеина је у беланцету. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Беланца су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина. Између беланца и жуманца постоји велика разлика у калоријској вредности. Тако беланце има само 17 калорија, а жуманце 55, пише Healthline. Беланце готово да нема масноће, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, често је на јеловнику.

Жуманца садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, а и каротеноиде који се топе у мастима и штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба. На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне користи, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи висок ниво холестерола.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар