МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗВЕЗДА ПРОЖДИРЕ ПЛАНЕТУ

Илустрација (НАСА)

Могло би се рећи: младост лудост. А није баш тако. И звезда и планета су младе, то је тачно. И прва је почела да черечи другу, зар то није доказ „космичког канибализма”, тако честог у свеколиком бескрају. Астроними сада за то имају доказ: свемирски телескоп „Чандра” управо је тај призор уснимио.

Наиме, прошле године је уочено да једна звезда (RW Aur A), 450 светлосних година удаљена од нас, чудно изгледа. Како се то зна? Измерено је 30 пута више гвожђа на рубу звезде старе око десет милиона година. И Ранији рачунарски прорачуни су на такву појаву указивали. Али тек сада је то први пут непосредно посведочено, уколико се тумачење података покаже исправним.

Осматрања поменуте звезде у сазвежђу Бика трају деценијама, међутим никада није измерена толика количина гвожђа. Ни у последњем снимању истог телескопа. Али ниједном до сада није опажено да је једна звезда толико много гвожђа нагомилала. И на основу тога је закључно да, по свему судећи, гута неку планету или више малих планета које је окружују.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар