MEĐU IZMEĐU

ZVEZDE NESTALE U SUDARU

211 pregleda
Getty Images

Nedavno otkriće astronoma razotkrilo je izvanredan događaj u kojem su se dva drevna ostatka zvezde sudarila u jezgri galaksije, što je rezultiralo kolosalnom eksplozijom i vidljivim izbijanjem gama zraka širom svemira. Poznata kao GRB191019A, ta pojava je astronomima pružila dragocene uvide u nestanak zvezda u gusto naseljenim područjima svemira.Otkriće je uzbudljivo za razumevanje kako zvezde skončaju i za odgovore na druga pitanja, kao što je koji bi neočekivani izvori mogli stvoriti gravitacione talase da bismo ih mogli otkriti na Zemlji, izjavio je EndrjuLivajn, glavni autor studije objavljene u časopisu Nature Astronomy.

Otkriće GRB 191019A sa zvezdarnice Neil Gehrels Swiftbila je prva naznaka tog događaja. Naknadna posmatranja sa Međunarodne opservatorije Gemini, Nordijskog optičkog teleskopa i svemirskog teleskopa Hubble omogućila su astronomima da ispitaju posledice eksplozije gama zraka. Otkrili su da se sudar dogodio u blizini središnje supermasivne crne rupe, unutar 100 svetlosnih godina od srca galaksije koja je udaljena otprilike tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje.Ovi novi rezultati pokazuju da zvezde mogu biti uništene u nekim od najgušćih područja svemira, gde ih uslovi teraju na sudaranje.Jedinstvenost navedenog događaja leži u tome što se dogodio u ranije poznatoj drevnoj galaksiji. Identifikacija lokacije praska u njenom središtu pružila je primamljive dokaze o novom putu za uništenje zvezda.Naše dalje osmatranje je reklo da je eksplozija najverovatnije uzrokovana spajanjem dva kompaktna tela, umesto kolabiranja masivne zvezde, izjavio je pomenuzi naučnik.

Uprkos tome što je prošlo svoju početnu fazu stvaranja zvezda, jezgro stare galaksije predstavlja idealno okruženje za sudar zezdanih ostataka. U tim područjima velike populacije zvezda, oblaci gasa i prašine i ostaci poput crnih rupa i neutronskih zvezda koegzistiraju oko središnje supermasivne crne rupe. Gravitacioni uticaj te supermasivne crne rupe može spojiti dve zvezde, rezultirajući monumentalnim dugotrajnim izbijanjem gama zraka.Dok se udari gama zraka obično ne opažaju u normalnim galaksijama zbog zamračenja gasom i prašinom, relativno čisto okruženje GRB 191019A omogućilo je astronomima da opsežno prouče događaj. Njihov cilj je sad identifikovati više tih događaja i povezati ih s detekcijama gravitacionih talasa, što bi produbilo razumevanje njihove prirode i potvrdilo poreklo.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar