MEĐU IZMEĐU

ZVUČNIK TANAK KAO PAPIR

246 pregleda
Ilustracija

Istraživači iz MIT-ija,kreirali su novu vrstu zvučnika. Oni su tanki i fleksibilni kao papir, a generišu jasan i kvalitetan zvuk čak i kada su prilepljeni na čvrste površine, kao što je zid. I ranije je bilo pokušaja da se naprave tanki zvučnici, ali oni nisu bili u stanju da daju tako kvalitetan zvuk, a i da bi radili nisu smeli da budu prilepljeni na neku drugu površinu. U takvim slučajevima oni su u velikoj meri gubili sposobnost vibriranja, pa je i zvuk koji su proizvodili bio znatno lošiji.

Ovog puta naučnici su uspeli da osmisle novi proizvodni proces koji rešava taj problem. Umesto da se dizajnira tanki zvučnik koji zahteva da celokupni panel vibrira, oni su kao osnovu uzeli perforiranu plastičnu podlogu, sa velikim brojem mikroskopskih rupa izbušenih laserom. Sa donje strane je zatim prilepljen tanak piezoelektrični materijal PVDF. Ovaj sendvič je zatim izlagan temperaturi od 80 stepeni Celzijusa, gde je vakuumskim postupkom piezoelektrični sloj guran kroz rupice na plastičnoj površini. Time je kreirana serija sitnih membrana koje pulsiraju i vibriraju, kada se kroz njih pusti električna struja, bez obzira na kakvoj površini se nalazi zvučnik.

Prečnik ovih membrana iznosi samo šestinu debljine vlasi kose, sa vibracijama od plus/minus pola mikrona. Da bi se dobio zvuk koji može da se čuje, neophodno je da postoji na hiljade ovakvih membrana. Naučnici su takođe otkrili i da menjanjem veličina rupa na plastičnoj osnovi, mogu da utiču na jačinu zvuka.Još jedna stvar je ovde veoma značajna. Pošto su membrane mikroskopske veličine, za njihovo pokretanje je potrebna izuzetno mala količina energije – za kvadratni metar površine je dovoljno samo 100 milivata. To je desetak puta manje potrošene energije za dobijanje uporedive jačine zvuka putem klasičnih zvučnika.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar